Krijgen verdachten moord Endstra inderdaad zware straffen?

Vonnis van maandagmiddag kan ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Willem Holleeder.

De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van Endstra, op de da dat hij aan de Apollolaan in Amsterdam werd vermoord.
De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van Endstra, op de da dat hij aan de Apollolaan in Amsterdam werd vermoord. Foto ANP / Marcel Antonisse

Maandagmiddag doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in de veelbesproken zaak rond de moord op vastgoedbaron Wim Endstra. De drie verdachten hangt tot 16 jaar cel boven het hoofd. Het vonnis kan ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Willem Holleeder.

De drie verdachten van de moord op Wim Endstra horen maandag het vonnis van de rechtbank in Amsterdam. Na een onderzoek van ruim elf jaar eiste het Openbaar Ministerie zware straffen voor betrokkenheid bij de moord op Endstra, die op 17 mei 2004 voor zijn kantoor in Amsterdam-Zuid werd doodgeschoten.

Tegen de in Turkije geboren hoofdverdachte Ziya G. eiste het Openbaar Ministerie 16 jaar celstraf. Ziya G., die in Turkije verblijft en bij verstek is berecht, wordt door justitie gezien als de organisator van de moord op Endstra. Ziya G. zou de opdracht volgens een getuige hebben gekregen van Willem Holleeder. Er zijn ook andere verklaringen die wijzen op de betrokkenheid van Holleeder, die op dit moment in een apart proces wordt vervolgd als opdrachtgever van de moord op Endstra.

De twee andere verdachten zijn de in Alkmaar geboren Turkse neven Ozgür C. en Ali N. Tegen hen is 14 jaar cel geëist voor het voorbereiden van de moord op Endstra. De vermoedelijke schutter, de Russische crimineel Namik Abbasov, is na zijn arrestatie in afwachting van zijn vervolging in 2012 in zijn cel gestorven aan een hersenbloeding.

De drie verdachten worden door justitie in dezelfde mate verantwoordelijk gehouden voor de moord als de schutter zelf, vandaar de hoge straffen. Ze kunnen overigens ook worden veroordeeld voor medeplichtigheid, wat zou leiden tot een lagere straf. Het is uiteraard ook mogelijk dat de verdachten door de rechtbank worden vrijgesproken, zoals hun advocaten hebben bepleit.

Belangrijke rol getuige Hidir K.

Er zijn veel aanwijzingen dat de verdachten betrokken zijn bij de moord. Zo werd de vingerafdruk van Ozgür C. gevonden op een parkeerkaartje dat werd getrokken op de dag van de moord. Dat kaartje lag in een busje waarin tal van andere sporen werden gevonden die erop wijzen dat het busje is gebruikt door de schutter Namik Abbasov.

Ondanks de vondst van dit soort bewijsmateriaal is een belangrijke rol weggelegd voor een getuige: de Turk Hidir K. Hij maakte deel uit van de groep criminelen rond Ziya G. en bleek over zeer gedetailleerde informatie te beschikken. Zo kende hij details over de auto die werd gebruikt voor de vlucht na de moord op Endstra. Hidir K. kreeg de informatie over de moord op Endstra van een aantal verschillende personen uit de groep rond Ziya G.

Ondanks enkele inconsistentie beoordeelde het Openbaar Ministerie de verklaring van Hidir K. als betrouwbaar. Volgens de advocaten van de verdachten is Hidir K. een clown die onbetrouwbare verklaringen heeft afgelegd. Het oordeel van de rechtbank over Hidir K. is ook van belang voor de zaak tegen Willem Holleeder. Het was namelijk Hidir K. die Holleeder aanwees als de opdrachtgever van de moord. Hidir K. heeft ook belastende verklaringen afgelegd tegen een voormalige vriend van Holleeder: Dino S. Ook hij wordt vervolgd voor betrokkenheid bij onderwereldmoorden.

De rechtbank begint om 13.00 met het voorlezen van het vonnis dat naar verwachting enkele uren in beslag zal nemen.