Kijken: Dertig dagen New York in dertig bewegende plaatjes

Deze animator uit Londen verbleef een maand in New York en maakte een bewegende strip over zijn belevenissen.

NYC Marathon
NYC Marathon James Curran / Vimeo

In november verbleef animator James Curran dertig dagen in New York. Elke dag maakte de Londenaar een gifje van wat hij zag of meemaakte en dat levert een vrolijk beeld op van een stedentrip.

Het geanimeerde verslag begint met een taxi die dwars door een straat met marathonlopers rijdt. Op dag twee brengt Curran een bezoekje aan de Empire State Building; hij bereikt de top van de toren. Zo komen in het filmpje van ruim 2 minuten alle thema’s aan bod die horen bij een (lange) stedentrip: cultuur, eten, shoppen, sporten en andere persoonlijke ervaringen, zoals een poging om een nieuwe spijkerbroek te vinden en een rondje joggen in het park. In elk fragment van het mooi vormgegeven animatiefilmpje speelt hetzelfde bebaarde poppetje de hoofdrol:

Eventjes wonen in New York

Het grootste deel van de animaties is gemaakt in het programma After Effects. Daarnaast gebruikte hij Maya voor een aantal 3D-effecten. Curran heeft een duidelijke signatuur en maakte in deze stijl tientallen geanimeerde gifs.

NRC nam contact op met Curran, die zijn project zelf zo noemt: de ‘NYC Gifathon’. Hij was al een paar keer eerder in New York geweest, maar nooit langer dan een week en het leek Curran wel wat om “te voelen hoe het is om in New York te wonen”. Daarvoor zou een week te kort zijn, maar als hij een maand in een andere stad ging wonen, wilde hij wel een project hebben om aan te werken. Zo ontstond het idee om zijn belevenissen te illustreren, zegt hij. En hij merkte dat het leven in een andere stad hem creatief maakte.

Hij deelde zijn dag zo in: elke ochtend iets ondernemen, zoals naar het Guggenheim Museum of slenteren en pizza’s eten in de wijk Little Italy, en ’s middags tijd om aan de gif te werken. Gemiddeld deed hij er vier of vijf uur over om het bewegende beeldje van die dag te maken. Soms wist hij van tevoren waar hij die dag verslag van zou doen, bijvoorbeeld de Thanksgiving Parade, andere dagen ging hij de stad in zonder plan en liet hij zich inspireren door spontane gebeurtenissen.

In de toekomst wil Curran zo’n “gifathon” ergens anders ter wereld nog eens doen, maar welke stad dat is, weet hij nog niet.