‘Inspectie onderzoekt zelfmoord in azc Alphen’

Staatssecretaris Dijkhoff heeft om het onderzoek gevraagd. Hij reageert op Kamervragen van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

De Inspectie voor Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar de zelfmoord van een asielzoeker in het azc in Alphen aan den Rijn. Dat meldt de NOS maandag. Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel heeft om het onderzoek gevraagd.

Dijkhoff reageert daarmee op Kamervragen van ChistenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die vond dat de staatssecretaris een onderzoek moest instellen.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Inspectie voor Veiligheid en Justitie moet asap onderzoek doen naar de aanleiding/oorzaak vd zelfdoding in Alphen. https://t.co/EPQrfSwhPe

Zaterdag beroofde een Iraakse man in het asielzoekerscentrum zichzelf van het leven, naar verluidt omdat hij gefrustreerd was over de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag.
“Hij wilde terug naar zijn gezin in Irak, maar liep tegen allerlei muren op”, zegt Akram Shawki van de stichting Hoop voor Vluchtelingen tegen Omroep West.

De zelfmoord zorgde voor onrust in het asielzoekerscentrum; de politie moest komen om de gemoederen te bedaren. In december werden tien asielzoekers uit Alphen overgeplaatst naar Rotterdam na bedreigingen om hun seksuele geaardheid.