Arm in Nederland? Eigen schuld! NPO 2, 21.10-22.00u.

Nederland is een van de welvarendste landen ter wereld. Of er in Nederland ook armoede bestaat, en hoeveel, daarover verschillen de meningen. De deelnemers aan het programma Arm in Nederland? Eigen schuld! hebben hier hun eigen, uitgesproken opvattingen over en schuwen niet deze te ventileren.

Presentator en oud-judoka Dennis van der Geest laat ze aan den lijve ondervinden hoe iemand leeft die financieel het hoofd niet of nauwelijks boven water kan houden. De deelnemers krijgen een beperkt budget om een week van te leven en gaan aan de slag bij de voedselbank, een instantie waar nog altijd een groot taboe op rust.

Het programma wordt tot en met donderdag dagelijks uitgezonden en brengt de deelnemers almaar dieper de armoede in. Van een etmaal logeren bij arme gezinnen, ervaren ze tenslotte hoe het is om dakloos te zijn. In de eerste aflevering zetten de deelnemers de eerste stappen in de onderkant van de samenleving en maken ze kennis met elkaar.

Centrale vragen zijn: Wanneer heet het armoede? En is armoede het gevolg van foute keuzes of botte pech?