In Zwitserland moeten migranten al betalen

In Denemarken is het een plan. Maar Zwitserland doet het al: vluchtelingen laten betalen voor hun opvang.

De Deense minister van Immigratie en Integratie Inger Støjberg,Foto Reuters
De Deense minister van Immigratie en Integratie Inger Støjberg,Foto Reuters

De Deense regering, die nu al een maand onder vuur ligt wegens het indienen van een wet die de Deense politie het recht geeft waardevolle spullen van migranten in beslag te nemen, had al die tijd gewoon kunnen zeggen: maar Zwitserland doet zoiets al járen!

Een Zwitserse tv-zender vertelde afgelopen week het verhaal van een Syrische vluchteling die na betaling van de kosten van zijn vlucht – waaronder voor de smokkelaar – met omgerekend 2.000 Zwitserse frank (1.827 euro) op zak in Zwitserland arriveerde, en de helft van dat bedrag meteen mocht inleveren bij de opvanglocatie. Hij kreeg een bonnetje voor de 1.000 frank die hij had afgestaan. Als hij vrijwillig het land zou verlaten, kreeg hij z’n geld terug. Maar hij bleef – het bonnetje heeft hij nog.

In Zwitserland was dit geen nieuws, maar de internationale media reageerden verbaasd. Denemarken leek tot nu toe het eerste land dat spullen van vluchtelingen in beslag wil nemen. Sinds vorige maand wil de Deense regering dat migranten bij aankomst hun waardevolle bezittingen inleveren om mee te betalen aan hun opvangkosten. De politie zou het recht krijgen de spullen van migranten te doorzoeken ter controle.

Een storm van kritiek riep het plan op, binnen en buiten Denemarken. Het doet denken aan de nazi’s, die goud en sieraden confisqueerden van de Joden, schreven verschillende internationale media geschokt. Ook de UNHCR, de vluchtelingentak van de Verenigde Naties, bekritiseerde de regering. Nu blijkt dat migranten in Zwitserland niet anders gewend zijn. Hun geld kan al worden afgepakt.

Al decennialang moeten migranten in Zwitserland bij aankomst aangeven hoeveel geld ze bij zich hebben. Alles boven de 1.000 Zwitserse frank moeten ze inleveren. Het gaat uiteindelijk om een kleine groep. Van de 45.000 vluchtelingen die vorig jaar naar Zwitserland kwamen, moesten er 112 geld inleveren. Zo haalde de Zwitserse overheid meer dan 150.000 euro op.

Sentimentele waarde

Verder moeten alle vluchtelingen die in Zwitserland mogen blijven uiteindelijk meebetalen aan hun opvang, vanaf het moment dat ze een baan hebben. Tot tien jaar lang wordt dan 10 procent van hun salaris ingehouden, net zolang tot ze het gehele bedrag van 13.000 euro hebben terugbetaald. In één keer betalen keer mag ook.

De Zwitserse wetten zijn toch anders dan de plannen van de Deense regering, waar de politie bagage zou mogen doorzoeken. Bezittingen en contant geld boven de 400 euro moeten vluchtelingen afstaan. Spullen met sentimentele waarde, zoals trouwringen en horloges, mogen ze houden.

Afgelopen week debatteerde de Deense politiek over deze en nog een aantal andere wetten die Denemarken onaantrekkelijk moeten maken voor migranten. Dinsdag zeiden de sociaal-democraten het eens te kunnen worden met de centrum-rechtse minderheidsregering als het bedrag wordt verhoogd. Niet spullen boven de 400 euro, maar boven de 1.340 euro zouden dan kunnen worden afgepakt.

Als de sociaal-democraten hun steun doorzetten, is een meerderheid van de partijen voor het plan van de regering. Op 26 januari vindt de stemming plaats.