Iedereen is speurneus

Making a Murderer heeft betrokken kijkers: amateurdetectives verzamelen zich online.

‘We hoopten altijd al dat kijkers zich betrokken zouden voelen bij de zaak”, zei Laura Ricciardi onlangs in een interview naar aanleiding van Making a Murderer, de tiendelige documentaire over Steven Avery, die ze samen met Moira Demos maakte.

Dat is zonder meer gelukt. Kijkers leven intens mee met de true crime-serie van Netflix en houden er maar niet over op op sociale media. Hoewel dat voor een groot gedeelte het succes van Making a Murderer verklaart, is er ook een keerzijde. Juist omdat true crime erop gericht is de kijker onder te dompelen in een zaak tussen goed en fout, mobiliseert zich al snel een boze menigte. Op internet leidt dat doorgaans tot een digitaal volksgericht.

Sarah Koenig, presentator van true crime-podcast Serial, gaf in februari vorig jaar bij een publieke discussie toe dat ze gemengde gevoelens had bij de rol van webcommunity Reddit in de moordzaak die zij onderzocht. Tienduizenden luisteraars hadden zich op het forum verzameld om als amateurdetectives theorieën en ideeën uit te wisselen. „Ik denk niet dat een onderzoek crowdsourcen een goed idee is”, zei ze. „Als journalist ben ik verantwoordelijk voor alle informatie en het is mijn taak daar juist mee om te gaan en alles wat ik zeg eerst te dubbelchecken. Dat is niet hoe Reddit het doet.”

Ricciardi en Demos riepen „amateurspeurders” ook op om niet te snel een oordeel te vellen. Tevergeefs: het advocatenkantoor van openbaar aanklager Ken Kratz werd overspoeld door 1-ster-recensies op beoordelingssite Yelp, en hetzelfde gebeurde op de Facebookpagina van het kantoor van advocaat Len Kachinsky (die de neef van Avery verdedigde tot hij door de rechter van de zaak werd gehaald). Zijn bio is van de officiële website gehaald. Juist daarom is het pikant dat Jerry Buting, een van Avery’s advocaten, op Twitter opriep tot speuren. Hij linkte in december naar een theorie die op Reddi werd geopperd. „Goed speurwerk, Ga zo door.”