Horeca-tycoon koopt duurste penthouse Amsterdam

Yip bezit straks de complete bovenste verdieping van de Pontsteiger-toren die wordt gebouwd aan het IJ bij de Amsterdamse Houthavens en betaalt daar naar verluidt zo’n 15 miljoen euro voor.

Beeld: Christie's

De Amsterdamse horeca-tycoon Won Yip heeft het grootste en duurste penthouse van Nederland gekocht. Yip bezit straks de complete bovenste verdieping van de Pontsteiger-toren die wordt gebouwd aan het IJ bij de Amsterdamse Houthavens en betaalt daar naar verluidt zo’n 15 miljoen euro voor.

Het penthouse beslaat 1440 vierkante meter en is daarmee beduidend groter dan het ‘Madonna-penthouse’ in Rotterdam. Dat is met 750 vierkante meter tot nog toe het grootste penthouse van Nederland volgens makelaar Christie’s International Real Estate. Het wordt zo genoemd vanwege de sterke geruchten dat het door de popster is aangeschaft.

Ook het Amsterdamse penthouse had zomaar in beroemde handen kunnen vallen, zegt Leslie de Ruiter van Christie’s. Hij sprak in Miami twee keer heel lang met “een beroemde Amerikaanse acteur”, maar toen kwam Yip met zijn “knock-out bod” waar Leslie binnen 24 uur over moest beslissen.

Yip, die zo ongeveer alle horeca rond de Dam bezit, zag zijn penthouse afgelopen december op een rijkenbeurs voor het eerst. “Tijdens de Master of LXRY zag ik de maquette en ik was feitelijk al verkocht”, zegt hij in een verklaring. “Ik voel me zeer bevoorrecht dat ik het heb kunnen kopen”. Naast het penthouse koopt hij ook acht parkeerplaatsen en twee ligplaatsen voor boten. Hij stelt nu “eerst eens rustig” met zijn vrouw te gaan bekijken wat hij met de 1.440 vierkante meter gaat doen. “Je moet natuurlijk wel wat leuks doen met al die ruimte.”

Formeel wordt de verkoopprijs niet bekend gemaakt, maar De Ruiter stelt dat Amsterdamse penthouses in deze categorie voor ongeveer 10.000 tot 11.000 euro per vierkante meter verkocht worden en dat dit hier niet anders is. Dat legt de verkoopprijs ergens tussen de 14 miljoen en 15,8 miljoen euro. Volgens De Ruiter is de verkoop illustratief voor de gekte op de Amsterdamse woningmarkt. In Rotterdam wordt voor de luxere penthouses 5.000 euro per vierkante meter neergelegd. Londen (60.000 euro) en Monaco (85.000 euro) lopen wel flink voor.

DCIM100MEDIADJI_0059.JPG