Hollande roept ‘economische noodtoestand’ uit

Franse president hoopt met het banenplan de Franse werkloosheid eindelijk om laag te brengen.

Hollande zondag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Tulle.
Hollande zondag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Tulle. Foto AFP / Georges Gobet

Sinds de aanslagen in Parijs in november geldt in Frankrijk de noodtoestand in de strijd tegen het terrorisme. Vanmorgen riep president François Hollande de “economische en sociale noodtoestand” uit. Met een veelomvattend banenplan hoopt hij aan het eind van zijn regeerperiode de Franse werkloosheid eindelijk omlaag te brengen.

Terwijl in veel andere West-Europese landen onder een aantrekkende economie de werkloosheid voorzichtig terugloopt, blijven de indicatoren van de Franse arbeidsmarkt zorgelijk.

Volgens cijfers van het Franse bureau voor de statistiek Insee, liep het werkloosheidscijfer in het derde trimester van 2015 weer 0,2 procentpunt op, tot 10,6 procent van de beroepsbevolking. 3,57 miljoen Fransen zonder enige professionele activiteit zochten volgens de arbeidsbureaus afgelopen november een baan. De groei stond in het derde kwartaal van 2015 op 0,2 procent.

Hollande investeert “meer dan 2 miljard euro” in een plan om onder andere 500.000 extra omscholingsplaatsen voor werklozen te creëren. Daarnaast moeten er meer stageplekken komen en krijgen bedrijven met minder dan 250 werknemers een premie van 2.000 euro per jaar als ze een baan creëren. Dat voordeel voor werkgevers gaat “per direct” in en zal twee jaar duren, zei de Franse president.

President koppelt succes plan eigen politieke lot

Al sinds zijn aantreden in 2012 belooft Hollande de stijgende lijn in de werkloosheidscijfers te keren. Aanvankelijk was zijn doel eind 2013, maar dat werd niet gehaald. Vorig jaar heeft hij gezegd alleen bij een “geloofwaardige daling” van de werkloosheid in 2016 bij de verkiezingen van 2017 opnieuw kandidaat voor het presidentschap te zijn.

De rechtse oppositie wijst erop dat sinds het aantreden van Hollande in 2012 als president meer arbeidsplaatsen zijn verdwenen dan onder zijn voorganger Nicolas Sarkozy in de crisisjaren vanaf 2007. Zij zien in de nieuwe maatregelen een statistisch trucje om eindelijk het voor de politieke toekomst van de president zo noodzakelijke keerpunt te bereiken. Het plan is sowieso, vindt ook Le Monde, “de laatste kans” van Hollande om op economisch gebied een positieve erfenis achter te laten.

Het ‘Franse model’, zei de president, moet aangepast worden aan de moderne tijd. Hoewel dankzij lastenverlichting voor het bedrijfsleven de concurrentiekracht van Frankrijk ten opzichte van de grote industriële concurrent Duitsland al sterk verbeterd is, kan nog veel vooruitgang worden geboekt, zei hij.

De plannen zullen volgens de Franse president niet uit belastingverhogingen, maar uit bezuinigingen elders worden gefinancierd.