Zoektocht naar ontvoerde Amerikanen Bagdad

Het is voor het eerst sinds de VS zich terugtrokken dat er Amerikanen in Irak zijn ontvoerd.

Irakese veiligheidstroepen.
Irakese veiligheidstroepen. Foto AP

Irakese veiligheidstroepen zijn bezig met een zoektocht naar drie vermiste Amerikanen in de wijk Dora in Bagdad. Dat meldt Reuters. De drie zijn het slachtoffer geworden van een ontvoering in de Iraakse hoofdstad Bagdad, volgens twee Iraakse parlementsleden. Zondag werd bekend dat er ‘enkele’ Amerikanen al een aantal dagen vermist werden.

De Amerikanen werden ontvoerd vanuit het huis van hun tolk in de wijk Dora, in het zuidoosten van de stad. Daarna zouden ze zijn meegenomen naar Sadr City, een buitenwijk van Bagdad, vernoemd naar een shi’itische Irakese ayatollah, meldt AP. Het zou de eerste ontvoering van Amerikanen zijn sinds het land zich in 2011 uit Irak terugtrok. Twee van hen zouden ook de Irakese nationaliteit hebben.

Wie de Amerikanen ontvoerd heeft, is niet bekend. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) kidnapt regelmatig mensen, maar ook shi’itische milities en criminelen zitten vaak achter ontvoeringen. Vorige maand werden 26 Qatarese jagers ontvoerd. Zij zijn nog altijd niet terecht. In september werden 18 Turkse arbeiders gekidnapt.

In de wijk Dora vlogen maandagochtend helikopters van de Irakese politie rond. Ook hebben veiligheidstroepen checkpoints in de wijk opgezet en patrouilleerden SUV’s in de straten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kon zondag alleen bevestigen dat er met de Irakese autoriteiten een zoekactie is opgezet en dat er rekening werd gehouden met een ontvoering.