‘Grootschalige matchfixing op hoogste tennisniveau’

Volgens Buzzfeed en de BBC is met meldingen niets gedaan. Tennisbond ATP ontkent een doofpot.

Court 1 op Wimbledon, een van de grand slams, de belangrijkste toernooien in het tennis. Ook hier zouden wedstrijden 'gefixt' zijn.
Court 1 op Wimbledon, een van de grand slams, de belangrijkste toernooien in het tennis. Ook hier zouden wedstrijden 'gefixt' zijn. Foto Olaf Kraak/ANP

In de top van het internationale tennis is sprake van wijdverbreide matchfixing, zo zou blijken uit geheime bestanden die Buzzfeed en de BBC via klokkenluiders in handen hebben gekregen. Spelers, onder wie winnaars van grand slams, zijn door goksyndicaten in Rusland en Italië betaald om wedstrijden opzettelijk te verliezen.

Het gaat niet om de minste spelers, zo blijkt. De afgelopen tien jaar zijn er zestien spelers uit de top vijftig herhaaldelijk door anderen gemeld bij de integriteitsafdeling van het internationale tennis, de TIU, omdat ze verdacht werden van het opzettelijk verliezen van wedstrijden. Buzzfeed en de BBC noemen geen namen, omdat ze zonder toegang te hebben tot de telefoons, bankrekeningen en informatie van de computers van de desbetreffende spelers, niet met zekerheid kunnen zeggen of ze ook daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de matchfixing.

Wat beide media wel onthullen, is dat acht spelers die in documenten van de klokkenluiders terugkomen, deelnemen aan de Australian Open. Dat komt doordat alle verdachte spelers, ook al was er over hen een melding gedaan bij de TIU, gewoon mochten blijven tennissen. In 2008 schreef het onderzoeksteam van de TIU, dat een jaar eerder door tennisbond ATP was gevraagd matchfixing in de sport te bekijken, dat 28 spelers die betrokken waren geweest bij verdachte wedstrijden onderzocht zouden moeten worden. Met dat advies werd volgens Buzzfeed en de BBC echter niets gedaan. De jaren erna kwamen er over ongeveer eenderde van deze verdachte spelers wederom meldingen binnen, onder andere van professionele gokkers, maar ook toen werd er niets mee gedaan.

‘Geen sprake van doofpot’

De ATP ontkent stellig dat er informatie over matchfixing is achtergehouden of dat er niet afdoend op is gereageerd. Voorzitter Chris Kermode zei op een persconferentie in Melbourne, waar de Australian Open net is begonnen, dat hij weet dat er sprake is van matchfixing, maar dat die plaatsvindt op een “ongelofelijk kleine schaal”.

Djokovic kreeg ooit geld geboden

Novak Djokovic, de Servische nummer een van de wereld, heeft in een reactie op het nieuws gezegd dat hij in 2007 benaderd is een wedstrijd te ‘verkopen’ voor 200.000 dollar. Dat gebeurde niet direct via hem, maar via mensen met wie hij destijds werkte, zo zei hij na zijn gewonnen eersterondepartij op de Australian Open.

“Natuurlijk heb ik dat aanbod meteen weggegooid. Het kwam niet eens direct bij me. De kerel die met mij wilde praten, kwam niet direct bij me. Er werd niets mee gedaan.”

Djokovic en Serena Williams, de Amerikaanse nummer een bij de vrouwen, verdedigden beiden hun sport en zeiden dat er slechts sprake was van kleine incidenten. Beiden zeiden bovendien ook dat er vooralsnog geen hard bewijs is.

Dat zei Robin Haase na zijn verloren partij in de eerste ronde vandaag ook. Hij ging echter nog een stap verder door volgens persbureau ANP te zeggen dat er sprake was van “slechte journalistiek” en dat “iedereen dingen kan roepen”:

“Ik kan ook zeggen dat ik met koningin Máxima heb gedatet.”

Lager niveau

Berichten over ‘gefixte’ tenniswedstrijden zijn niet nieuw, maar meestal ging in die gevallen om wedstrijden op lagere niveaus zoals het challengercircuit. Daar is matchfixing gemakkelijker, omdat veel partijen buiten het zicht van de camera’s worden gespeeld. Ook Nederlandse tennissers waren hier al eens verdacht. In 2014 zouden Boy Westerhof en Antal van der Duim hun wedstrijd gemanipuleerd hebben.

Vorig jaar was er tijdens het challengertoernooi van Scheveningen nog sprake van een verdachte wedstrijd tussen de Kazachstanen Aleksandr Nedovyesov en Andrey Golubev.