George Washington vond president zijn helemaal niet zo leuk

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
De eerste aflevering van Presidential, de nieuwe podcast van The Washington Post over Amerikaanse presidenten, is alleen al de moeite waard om Bob Woodward te horen praten.

De nu 72-jarige journalist van de krant, die ooit het Watergate-schandaal aan het licht bracht en in totaal acht Amerikaanse presidenten langs zag komen tijdens zijn carrière, definieert wat het werk van president hoort te zijn:

“The president needs to establish what the next stage of ‘good’ is for the majority of people in the country. Not a party, not an interest group, but a real majority. Then develop a plan, a strategic plan, to get there, and then execute it systematically.”

Misschien is het een open deur en word ik betoverd door de prettige oudemannenstem van de ervaren Woodward, maar ik had het nog nooit zo helder horen verwoorden. En het is meteen de meetlat waarlangs Lillian Cunningham de 44 Amerikaanse presidenten kan leggen in de aanloop naar de verkiezing van de 45e. Wat kwam er op hun pad, en hoe gingen ze ermee om? Hoe veranderde het land onder hun hoede?

De mannen worden in chronologische volgorde behandeld, dus Cunningham begon afgelopen week met George Washington, die in 1789 de eerste was. Ze maakt het - heel verstandig - al snel persoonlijk door zichzelf erin te verwerken (“Ik stapte in de metro en ging naar de bibliotheek”). Soms schuift ze aan bij een collega-journalist, zoals Woodward, soms laat ze kenners buiten de krant aan het woord. Maar door de luisteraar bij de hand te nemen tijdens haar eigen zoektocht naar antwoorden, wordt het intiemer en voel je je al snel betrokken.

Daarbij gaat het over wat de presidenten voor het land deden, maar ook over wie ze waren. Washington, bijvoorbeeld, twijfelde vaak aan zijn eigen kunnen en kon onzeker worden als er internationaal bezoek kwam. Dat beïnvloedde zelfs hoe de tafel gedekt werd bij officiële diners.

Minpunt: qua geluid heeft Presidential nog weinig te bieden. Het zijn vooral veel opgenomen gesprekken, waar best scherper in gemonteerd mag worden. Maar we mogen hopen dat het rijker wordt naarmate The Washington Post beter wordt in podcasts maken - en we dichter bij het heden komen, waarmee ook meer archiefmateriaal beschikbaar komt.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.