Even de grens over voor pepperspray

Ook Nederlanders kopen na ‘Keulen’ pepperspray. Daarvoor moeten ze naar Duitsland.

Graziani Gunshop in Emmerich, dat onder andere pepperspray verkoopt. De winkel heeft een Nederlandse eigenaar.
Graziani Gunshop in Emmerich, dat onder andere pepperspray verkoopt. De winkel heeft een Nederlandse eigenaar. Foto’s Flip Franssen

Voor de 57-jarige Eindhovense gaf een boswandeling de doorslag. „Ik kreeg er twee achter me aan”, zegt ze. „Asielzoekers. ‘Tss’, ‘tss’, riepen ze naar mijn hond. En: ‘The dog likes me’. Ze bleven aan de gang.”

Toen heeft ze ‘pepperspray’ gegoogeld en vond ze Graziani Gunshop, een wapenwinkel in Emmerich, net over de Duitse grens bij Arnhem, met een Nederlandstalige website en webshop. Pepperspray wordt niet per post verstuurd. Zij en haar man zijn er twee busjes à 25 euro komen kopen. „Dit zou ook in Nederland te koop moeten zijn”, zegt haar man, die evenmin als zijn vrouw zijn naam wil geven.

Tientallen Nederlanders kochten zaterdag pepperspray bij de wapenwinkel in Emmerich. Duitsland sloeg het massaal in na ‘Keulen’.

Het mag er weliswaar alleen worden verkocht als verdedigingsmiddel tegen dieren, maar bij noodweer tegen mensen is gebruik niet strafbaar. In Nederland is pepperspray verboden.

Een op de drie Nederlandse vrouwen voelt zich na ‘Keulen’ onveiliger, schreef het AD dit weekeinde. Een op de dertig zegt sindsdien een verdedigingsmiddel te hebben, zoals pepperspray of een busje haarlak.

Een woordvoerder van de nationale politie zegt dat er geen aanwijzingen of harde cijfers zijn voor toenemend bezit of gebruik van pepperspray, al duikt het middel geregeld bij incidenten op. „Dan wordt het afgenomen en wordt proces-verbaal opgemaakt.”

‘Je bent wel meer op je hoede’

In Graziani Gunshop raken de schappen met busjes Stop Attack, KO (‘knock-out’), Protect en Mace (traangas) snel leger. Vrijwel alle kopers zijn Nederlandse stellen. Met een hartelijk. „Hopelijk hoeft u het niet te gebruiken”, in accentloos Nederlands, sluit het personeel de transacties af.

Nee, ze zijn niet naar Emmerich gekomen uit angst voor vluchtelingen, zegt een Brabants echtpaar, hij 41, zij 39.

Maar na „alles wat je in de media meekrijgt ben je wel meer op je hoede”, zegt hij. „Mijn vrouw is blond. En ze moet ook nog op zelfverdediging.”

Drie Belgische jongemannen kopen pepperspray („voor onze vriendinnen”) en een uitschuifbare metalen wapenstok, die in de aanbieding is.

Een 61-jarige vrouw uit de Betuwe wilde aanvankelijk „een mesje in de auto leggen”, zegt ze. „Ik woon alleen en als ik de garage inrijd kan er zomaar iemand met me meelopen.” Ze heeft een flacon pepperspray zo groot als een lippenstift gekocht. Weet ze dat het in Nederland verboden is? „Ach, er mag zoveel niet”, zegt ze.

In de wapenwinkel kijkt haar vriend zijn ogen uit naar de messen, alarmpistolen die niet van echt zijn te onderscheiden en zogeheten ‘airsoft’ replica’s van semi-automatische geweren.

„Ik denk dat je wel meewerkt als ze die tegen je hoofd zetten”, zegt hij. „Ongelofelijk dat dit hier allemaal verkocht mag worden.”

In zijn filiaal in Harderwijk richt de Nederlandse eigenaar van Graziani zich met hagel- en kogelgeweren en rustieke kleding op jagers en sportschutters. Een flink deel van zijn Emmerichse inventaris staat in Nederland op de lijst van verboden wapens van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Heeft hij zich met het oog op de Nederlandse klandizie in Emmerich gevestigd? En hoe loopt de verkoop van pepperspray aan Nederlanders sinds ‘Keulen’?

Het personeel mag geen vragen beantwoorden. De kans ze aan de eigenaar te stellen vervliegt als hij aan de telefoon komt en in woede ontsteekt over de aanwezigheid van een journalist: „Mijn winkel uit, anders wordt de politie gebeld!”, roept de wapenhandelaar.

Capsaïcine, uit Spaanse peper

Het werkzame bestanddeel van pepperspray is capsaïcine, uit Spaanse peper. In kleine concentraties kan het sommige pijnklachten verlichten. In de concentratie van pepperspray veroorzaakt het pijn, tranen, en tijdelijke blindheid. Een verblinde belager is makkelijker te arresteren – reden waarom politiekorpsen het gebruiken – of te ontlopen. Na een kwartier keert het zicht terug. De pijn duurt langer en is niet met water weg te wassen.

Opheffen van een verbod op pepperspray, zoals PVV-voorman Wilders vrijdag voorstelde, lijkt niet aan de orde. „Dat lost het gevoel van onveiligheid niet op”, zei vicepremier Asscher. Wilders, die asielzoekers uit islamitische landen verantwoordelijk houdt voor ‘Keulen’, kondigde aan volgende week een ander, niet verboden middel uit te delen, dat hij ‘verzetsspray’ noemde.

Het is in Nederland in de handel als X-Marker: schuim dat je van een afstandje in iemands gezicht kunt spuiten. Dat krijgt dan een blauwe kleur, die dagen kan aanhouden. Het heet daarom ook wel smurfenspray.

René van Gemert, de Eindhovense ondernemer die het in 2002 ontwikkelde, zegt de afgelopen week al meer aan zijn afnemers – web- en andere winkels – te hebben geleverd dan de drie maanden ervoor, al wil hij geen absolute getallen noemen. „Ik heb geen andere verklaring dan Keulen”, aldus Van Gemert, die geen verband met vluchtelingen wil leggen. „Ik zie alleen schennisplegers.”

Van het werkzame bestanddeel in X-Marker wil hij alleen zeggen dat het „uit de cosmetica” komt en „een kortstondige verbinding met de huid aangaat waardoor een blauwkleuring optreedt.”

Wie een leeg busje plus politierapport opstuurt, krijgt gratis een nieuwe. Het middel haalde in 2005 het nieuws (Bredase krant: ‘Potloodventer loopt blauwtje’). Hoe vaak het is gebruikt, kan Van Gemert niet zeggen.

Naschrift (20 januari 2016): In een eerdere versie van dit bericht werd per vergissing een onjuiste naam opgevoerd. Die is hierboven geschrapt. [red.]