Erotiekketen Christine le Duc sluit helft van de winkels

Dertien filialen gaan dicht. De vestigingen die overblijven zijn volgens het bedrijf wel winstgevend.

Een uithangbord bij een filiaal van Christine le Duc.
Een uithangbord bij een filiaal van Christine le Duc. Foto Bas Czerwinski / ANP

Erotiekwinkelketen Christine le Duc sluit de helft van haar vestigingen. De dertien winkels zijn niet langer winstgevend en gaan daarom eind volgende maand dicht, zo meldt het bedrijf maandag in een verklaring. Bij de reorganisatie gaan veertig banen verloren, maar er vallen geen gedwongen ontslagen, aldus de winkelketen.

Net als veel andere winkels merkt ook Christine le Duc dat klanten steeds vaker via internet bestellen. In sommige vestigingen valt de verkoop daardoor tegen. Onder meer in Utrecht, Maastricht, Enschede en Amersfoort worden winkels gesloten. De filialen die overblijven zijn volgens Christine le Duc wel winstgevend.

Ook vorig jaar sloot Christine le Duc al vestigingen. Het ging toen om acht winkels in onder meer Dordrecht, Hengelo en Zoetermeer. Die sluitingen vloeiden voort uit de nieuwe strategie van Christine le Duc: het concern wilde weg uit “onaantrekkelijke” steegjes en zich meer richten op grote winkels op prominente locaties.

Minder omzet uit Nederland

Christine le Duc is onderdeel van Beate Uhse, een Duits erotiekconcern dat in meer dan tien landen actief is. Naast de winkelketen verkoopt Beate Uhse in Nederland ook via webwinkel Pabo. Eind 2014 had het concern in Nederland 330 medewerkers, zo staat in de jaarcijfers te lezen.

De omzet van Beate Uhse nam in 2014 met ruim een half procent toe naar 143 miljoen euro. In Nederland daalden de inkomsten juist met iets minder dan vijf procent, naar zo’n 32 miljoen euro. Hoeveel daarvan is toe te schrijven aan Christine le Duc wordt in de cijfers niet gemeld. De cijfers over 2015 worden in maart bekendgemaakt.