Erasmusprijs 2016 gaat naar schrijfster A.S. Byatt

Schrijfster A.S. Byatt heeft de Erasmusprijs 2016 toegekend gekregen. De 79-jarige Britse wordt gelauwerd om haar „buitengewone bijdrage op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten”. De jury looft Antonia Susan Byatt voor haar „bevlogen bijdrage” aan het genre ‘life writing’: (auto)biografieën, memoires, brieven en dagboeken. Volgens de jury heeft Byatt het vermogen de „grote vragen” over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt te nemen in haar talloze (historische) romans, biografieën en kritische essays. In 1990 won A.S. Byatt de internationaal gerenommeerde Booker Prize voor haar roman Obsessie. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. Sinds 1958 werd de prijs onder meer toegekend aan de Joods-Oostenrijkse nazi-jager Simon Wiesenthal (1992), het Duits liberaal weekblad Die Zeit (1979) en Amnesty International (1976). (NRC)