Penn heeft spijt, maar niet van het interview

Sean Penn heeft „verschrikkelijke spijt”. Niet van zijn interview met de voortvluchtige Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán zelf. Maar van het feit dat dit vraaggesprek – gepubliceerd na Guzmáns arrestatie, eerder deze maand – geen bredere discussie over de Amerikaanse oorlog tegen drugs op gang heeft gebracht. Dit was wel „het doel” van zijn interview, zei de Amerikaanse filmacteur/journalist dit weekeinde in CBS-programma 60 Minutes. „Mijn artikel heeft gefaald.”

Penn begrijpt de ophef over zijn kritiekloze interview dan ook niet. „Ik bedrijf ervaringsgerichte journalistiek. Ik breng tijd met mensen door, observeer en schrijf alles op.”

Penn heeft ook kritiek op de Mexicaanse autoriteiten. Die verspreidden volgens hem „de mythe” dat zijn ontmoeting met Guzmán een cruciale rol speelde in de opsporing van de drugsbaas. Op de vraag of ze dit doen om hem „in het vizier van het drugskartel” te brengen, antwoordt Penn volmondig „ja”. „Het zijn irrationele mensen. Ik kan niet zeker zeggen dat ik geen risico loop.”

Guzmán kende Penn overigens niet voor het interview. Hij was bovenal geïnteresseerd in de Mexicaanse soapactrice Kate del Castillo. Die vroeg hem of ze Penn mocht meenemen tijdens hun heimelijke ontmoeting. „Hij [Penn] heeft een belangrijke boodschap die hij persoonlijk wil bespreken”, blijkt uit sms-verkeer tussen Guzmán, diens advocaat en Del Castillo, dat de Mexicaanse justitie vrijgaf. (NRC)