Eerste verdachte aangehouden om aanranding Keulen

De 25-jarige Algerijnse asielzoeker is de eerste die wordt vastgehouden op verdenking van aanranding.

Foto: Maja Hitij / AFP

De politie in Keulen heeft voor het eerst een verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanrandingen tijdens de jaarwisseling. Dat meldt de Duitse aanklager volgens persbureau AP. Het zou gaan om een 26-jarige Algerijnse asielzoeker, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt.

De man werd aangehouden in een asielzoekerscentrum in de nabijgelegen stad Kerpen. Hij werd gepakt omdat hij een telefoon bij zich had waarvan bekend was dat die was gestolen. Het slachtoffer van de beroving werd daarbij betast. Tot op heden zijn er 21 mannen veroordeeld om de gebeurtenissen in Keulen - tot nu toe alleen nog vanwege diefstal.

766 aangiften na jaarwisseling

Bij de jaarwisseling werden op het plein voor het Keulse station honderden vrouwen betast en beroofd door dronken mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk. Volgens de aanklager hebben 766 vrouwen sindsdien aangifte gedaan, waarin het om 381 gevallen ging om aanranding. Drie vrouwen deden aangifte van verkrachting.

Bij het onderzoek naar de gebeurtenissen werd duidelijk dat de politie forse fouten maakte, het kostte politiechef Wolfgang Albers zijn baan.

De gebeurtenissen hebben het debat over het toelaten van vluchtelingen doen oplaaien in Duitsland. Vorig jaar staken bijna 1,1 miljoen vluchtelingen de grens met Duitsland over. Er is ook forse kritiek op de Duitse bondskanselier Merkel, die in de zomer van vorig jaar met de uitspraak “wir schaffen das” (wij kunnen dat) namens Duitsland veel vluchtelingen welkom heette.

Niet alleen voorstanders van strenge immigratieregels gebruiken de gebeurtenissen in Keulen om hun argument te ondersteunen, ook linkse partijen uiten hun zorgen. Sinds de gebeurtenissen in Keulen zijn er al diverse maatregelen genomen. Zo tekende de regering een wet die ervoor zorgt dat asielzoekers die voor een misdrijf veroordeeld zijn binnen één jaar het land uitgezet kunnen worden. Nu is dat nog drie jaar.