Economie Venezuela krimpt met zeven pct

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vrijdag de „economische noodtoestand” uitgeroepen. Dit stelt hem in staat vergaand in te grijpen in de economie en desnoods bedrijven te onteigenen. Maduro hield vrijdag zijn eerste speech voor het nieuwe Venezolaanse parlement waarin de oppositie een ruime meerderheid heeft. De speech kwam vlak nadat de Centrale Bank voor het eerst sinds 2014 weer cijfers had vrijgegeven: de economie in het door de lage olieprijs geplaagde land blijkt in het derde kwartaal van 2015 met 7,1 procent te zijn gekrompen, terwijl de inflatie piekte op 141,5 procent. Maduro noemde de cijfers „catastrofaal”, maar weet ze aan een „monstrueuze aanval” op de economie door het buitenland. De nieuwe voorzitter van het parlement verweet Maduro in de eerste ongezouten oppositiespeech die sinds lange tijd op tv te zien was, zelf schuldig te zijn aan de crisis. In Venezuela is een felle machtsstrijd gaande tussen de president en het door de oppositie gedomineerde, in december gekozen parlement.