‘Doden en gijzelaars bij offensief van IS in het oosten van Syrië’

IS heeft in het Syrische Deir-es-Zor een offensief geopend om de hele stad te veroveren. Er vielen ruim honderd doden.

Bij omvangrijke gevechten in de Oost-Syrische stad Deir es-Zor tussen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en regeringstroepen, zijn 135 doden gevallen. Ook heeft IS honderden burgers gekidnapt. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat nieuws brengt op basis van een netwerk van lokale activisten. Ook de Syrische staatstelevisie berichtte over een „slachting”, zonder verder details te vermelden.

IS heeft het leeuwendeel van Deir es-Zor en de gelijknamige provincie in handen. Enkele buurten in het noorden van de stad en het nabijgelegen militaire vliegveld worden nog beheerst door de regering. Inwoners van die wijken zijn al maanden van de buitenwereld afgesloten door de extremisten. Eind december vielen bij gevechten in de stad nog 38 doden.

Zaterdag lanceerde de terreurgroep een grootschalige aanval om het resterende deel van de stad te veroveren. De aanval begon met enkele zelfmoordaanslagen bij stellingen van het regime, waarna een grondoffensief werd ingezet. Daarbij zou IS volgens het Syrische Observatorium behoorlijke vorderingen hebben gemaakt.

Het regime reageerde met zware artilleriebeschietingen. En Russische gevechtsvliegtuigen zouden bombardementen hebben uitgevoerd om de aanval af te slaan. De situatie was zondagavond onduidelijk, ook omdat er vrijwel geen onafhankelijke journalisten in de stad zijn.

Volgens het Observatorium zijn onder de doden zeker tachtig militairen en regeringsgezinde strijders. De rest van de doden zouden burgers zijn. Ook zouden er 42 IS-strijders om het leven zijn gekomen.

In de veroverde delen van de stad zou IS gijzelaars hebben gemaakt. „Degenen die zijn gekidnapt zijn allemaal sunnieten, onder wie vrouwen, kinderen en familieleden van pro-regimestrijders”, zei Rami Abdel Rahman, de directeur van het Observatorium. „Er is een oprechte vrees dat de groep hen executeert, zoals in verleden in andere gebieden.” (AP, Reuters)