Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto: ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Annemarie van Gaal alweer weg als commissaris bij de AFM

Annemarie van Gaal is alweer vertrokken als toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een vermelding in de Staatscourant.

Het vertrek van de 53-jarige bekende ondernemer is pijnlijk voor de AFM, concludeert de krant. Van Gaal moest juist een ander soort toezichthouder zijn: meer ondernemer dan bestuurder, meer dwars dan behouden.

Haar aanstelling kwam na grote kritiek op de AFM. De toezichthouder had niet goed gewaakt over de manier waarop banken met derivatencontracten omgingen.

Ook had minister Dijsselbloem kritiek op de schnabbels die de raad van toezicht van de AFM had. Van Gaal zou ook vertrokken zijn omdat zij te veel nevenactiviteiten, zoals lezingen betaald door banken, had, meldt het FD.

Advocaten mogen niet betalen voor bemiddeling voor klussen

De Orde van Advocaten wil niet dat advocaten op online marktplaatsen betalen voor bemiddeling om aan cliënten te komen. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens de orde komt in zulke gevallen de onafhankelijkheid van de advocaat in het geding.

De oprichters van zulke sites, zoals Legal Dutch, zeggen dat de redenering van de Orde mank gaat. Er is juist meer transparantie nodig voor cliënten op zoek naar een advocaat, zegt Jan-Hein Strop van Legal Dutch.

Nieuwe cao betekent vaak minder extra vrije dagen

Meer geld, de mogelijkheid om dagen bij te kopen of tijd voor onderwijs. Dat zijn elementen die veel nieuwe cao’s bevatten. Maar een ding ontbreekt: meer vrije dagen.

Steeds minder wordt in collectieve arbeidsovereenkomsten afgesproken dat werknemers recht hebben op meer bovenwettelijke vakantiedagen, schrijft de Telegraaf. De trend is juist om de werknemer meer keuze te geven wat hij of zij wil doen met dagen, opleiding of geld.