Dit keer heeft Wallström Israël op de kast gejaagd

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt elke week de feiten van de hypes.

Margot Wallström leverde vorig jaar ongezouten kritiek op Saoedi-Arabië.
Margot Wallström leverde vorig jaar ongezouten kritiek op Saoedi-Arabië. Foto Flickr / UN Photo / Jean-Marc Ferré

Ik heb vorig jaar al eens geschreven over de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallström, toen ze ongezouten kritiek leverde op het mensenrechtenbeleid van Saoedi-Arabië naar aanleiding van de behandeling van vrouwen en de 1.000 stokslagen voor de liberale blogger Raif Badawi. Tegelijk besloot haar regering een aflopend militair samenwerkingsakkoord met de Saoediërs niet te verlengen. Saoedi-Arabië boos, Zweedse wapenindustrie ook boos natuurlijk, en die liet de koning een beroep op de regering doen de Zweedse werkgelegenheid niet uit het oog te verliezen.

Daarom had ik verwacht dat de Zweedse regering zou inbinden, maar wat kwam ik tegen toen ik naar aanleiding van een nieuwe affaire-Wallström ‘Zweden en wapens’ googelde? Dat het Zweedse parlement in juni had besloten dat de „democratische status” van een land een centrale voorwaarde voor een wapenexportvergunnning werd. „Democratische status” kun je oprekken, maar het lijkt mij dat het lastig wordt Saoedi-Arabië eronder te vatten. Zweden is overigens geen kleine wapenleverancier: het stond in 2014 twaalfde op de wereldranglijst van het defensieonderzoeksinstituut SIPRI, net na Nederland. Navolgbaar voorbeeld, Den Haag?

Wallström heeft dit keer Israël woest gemaakt. Ze heeft opgeroepen tot een onderzoek naar buitengerechtelijke executies van Palestijnse (vermeende) aanvallers. Even de Israëlische cijfers: meer dan 145 Palestijnen zijn door politie, leger en burgers doodgeschoten sinds de huidige golf van Palestijns geweld in oktober begon. Van hen waren volgens Israël 93 op het moment van hun dood in de aanval. Bij dergelijke aanvallen werden 24 Israëliërs en een Amerikaan gedood.

Wallströms oproep kwam niet uit het niets. Gideon Levy van de krant Haaretz begon zijn artikel van 11 oktober zo:

„Een vloed van buitengerechtelijke executies spoelt over het land.”

Hij noemde het „ziekmakend, barbaars en onwettig”. Soms is er geen andere keuze dan te doden, schreef hij. Maar in andere gevallen voerden politie of burgers een executie uit: „de videobeelden bewijzen het onbetwistbaar”. Hij gaf overtuigende voorbeelden. Mensenrechtenorganisaties uiten soortgelijke beschuldigingen.

Israëlische politici zijn meestal heel duidelijk als ze het ergens niet mee eens zijn. Wallström is dus onverantwoordelijk, antisemitisch en krankzinnig. Ze moedigt niet alleen terreur aan, ze is een aanhanger van terrorisme. Ze is schandelijk, immoreel en stupide. Wat ik altijd zo interessant vind is het advies dat vaak wordt gegeven om eerst eens te kijken naar andere landen die nog veel erger zijn. Dat betekent als je doorredeneert dat alleen kritiek mag worden geoefend op het allerergste land.

Maar ik vind: juist omdat Israël zich er altijd op beroemt een democratie te zijn in een zee van dictaturen mag je je ertegenaan bemoeien. Overigens, Wallström heeft ook Poetin de maat genomen. Die voert een terreurbewind. Ik heb wel bewondering voor haar.