Betogers tegen azc in Brabantse Heesch bestormen gemeentehuis

In de plaats komt mogelijk een azc voor hoogstens vijfhonderd personen en maximaal tien jaar.

Demonstranten in Heesch. Volgens lokale media bestormden honderden mensen het gemeentehuis.
Demonstranten in Heesch. Volgens lokale media bestormden honderden mensen het gemeentehuis. Robert Vos / ANP

Een demonstratie tegen de komst van een azc in het Brabantse dorp Heesch is maandagavond uit de hand gelopen. De Mobiele Eenheid (ME) greep in nadat betogers het gemeentehuis bestormden. Inmiddels is de rust weer teruggekeerd, zo meldt de politie via Twitter.

Twitter avatar PolitieOBN Politie Den Bosch eo ME heeft groot gedeelte demonstranten verwijderd #Heesch. Politie blijft alert en houdt situatie nauwlettend in de gaten.

De demonstratie escaleerde volgens een woordvoerder van de politie even na 20.00 uur in de avond. Een groep betogers weigerde toen het plein voor het gemeentehuis te verlaten. De gemeente Bernheze - waar Heesch onder valt - gaf in de loop van de avond een noodbevel af.

Twitter avatar bernheze_gem Gemeente Bernheze Burgemeester Moorman geeft noodbevel af wegens uit de hand gelopen demonstratie. Extra bevoegdheden politie om openbare orde te herstellen.

De omgeving van het gemeentehuis is nu door de ME schoongeveegd. Tijdens de rellen zouden demonstranten volgens lokale media met vuurwerk, eieren en houtblokken naar politieagenten hebben gegooid. Of er bij de ontruiming ook mensen zijn aangehouden, kon een woordvoerder van de politie nog niet zeggen.

Volgens de krant BN De Stem is geen van de betogers het gemeentehuis binnengedrongen. Uit voorzorg werd de zaal waar de commissievergadering aan de gang was ontruimd. De bijeenkomst werd elders in het pand hervat.

Groot protest

De politiewoordvoerder meldde dat de betoging eigenlijk de hele avond “ordentelijk” verliep, maar er na afloop een “klein aantal individuen was dat de boel versjteerde.” Lokale media spraken van enkele honderden demonstranten die zich in de loop van de avond tegen de politie keerden. Zo’n duizend mensen waren ’s middags op het protest afgekomen.

Dinsdag stelde B en W van Bernheze, waar Heesch onder valt, voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar. De dag daarop werden er twee dode varkens gevonden op plaats waar het asielzoekerscentrum moet komen. Een van de kadavers was opgehangen aan een boomtak, bij spandoeken met teksten als ‘Volk zegt nee tegen azc’.

Den Haag veroordeelt de rellen

Vanuit Den Haag worden de ongeregeldheden in Heesch scherp veroordeeld. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) laat aan persbureau ANP weten dat hij de rellen “treurig” vindt. Hij stelt:

“Bezwaar maken en demonstreren kan in een democratie, maar geweld tast de essentie van ons democratische land aan.”

Ook Attje Kuiken, zijn collega in de Tweede Kamer, vindt het “onacceptabel” dat demonstraties zo uit de hand lopen. “In een democratie haal je je gelijk met woorden en argumenten, nooit met geweld”, meldt ze op Twitter. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt de ongeregeldheden “schandalig.”

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma De stille meerderheid, die voor opvang is maar ook zorgen heeft, wordt te vaak overschreeuwd. Laat de politie de daders snel pakken. #heesch

In Heesch, dat tegen Oss aan ligt, wonen ruim 12.000 mensen.