Opinie

De Thuiskok. Eindelijk winter

Ik merk altijd aan mezelf wanneer de winter echt is begonnen. Dan verlang ik naar stamppot. Ik had het nog niet meegemaakt tijdens de historisch warme decembermaand. Maar, zie daar, afgelopen week was er sneeuw in het zuiden, in heel Noord-Nederland lag ijzel en dit weekend dook de temperatuur onder nul. Eindelijk. Zin in stamppot.

Nieuwe kookboeken over Hollandse winterkost zijn helaas niet gemakkelijk te vinden. Misschien komt dat doordat onze eetgewoonten in de zomer zijn doorspekt met buitenlandse invloeden, maar ’s winters eten we nog altijd hetzelfde als onze voorouders.

Gelukkig heb ik in Felix Wilbrink een medestander gevonden. De culinair journalist van De Telegraaf schrijft sinds 2005 recepten en recensies en grijpt daarbij vaak naar gerechten uit de traditionele Nederlandse keuken. Veel van zijn publicaties hebben een oppoetsbeurt gekregen en zijn nu gebundeld in het boek Familierecepten.

De pret begint al bij de inhoudsopgave: van aardappelen tot gehaktbal, en van stoofvlees tot pannekoeken, het zijn allemaal Hollandse toppers die als hoofdstukken worden opgevoerd. Wilbrink haalt zijn recepten overal vandaan: de snert is van zijn schoonmoeder, de kroketten zijn van de bekende banketbakker Cees Holtkamp en de andijviestamppot komt van een van zijn lezers.

„Koken doe je op het gevoel”, begint Wilbrink zijn boek. Is er een klontje boter nodig, dan kunt u zelf bepalen hoe groot dat is. Een uitje fruiten, dan weet u zelf wel hoelang dat moet. Die losheid is een verademing in een tijd waarin kookboeken zelfs het benodigde kookgerei tot in de puntjes voorschrijven. Toch kan ik me ook voorstellen dat minder ervaren koks hierdoor het gevoel krijgen aan hun lot te worden overgelaten.

Moderne kookboeken bevatten meer foto’s en inspirerende quotes dan recepten. Niet per se een slechte ontwikkeling (bekijk eens een boek van Donna Hay), maar dat het ook zonder kan, laat dit kookboek zien. Enkel tekst, een ouderwetse illustratie op de kaft. Zo geeft het boek je een vertrouwd gevoel, het lijkt alsof het al jaren in mijn boekenkast staat.

Deze week komt een aantal van mijn favoriete wintergerechten voorbij. Zuurkool, ragout en gehaktballen, het wordt smullen. Nu maar hopen dat het echt winter blijft.

Sam de Voogt