Eerste zege in Doetinchem biedt fans hoop

In de interviews na de wedstrijd tussen De Graafschap en Excelsior (2-0) leek het bijna of de spelers van De Graafschap helemaal niet zojuist hun eerste thuisoverwinning van het seizoen hadden behaald. „Dit gevoel is eigenlijk maar voor eventjes”, antwoordde aanvaller Vincent Vermeij op serieuze toon tegenover Fox Sports. „Het wordt een heel zware tweede seizoenshelft”, zei Cas Peters voor de camera’s van de NOS.

Hoe anders was dat tijdens en net na de wedstrijd. Peters vierde de 1-0 uitbundig met de supporters. Hij schoot raak nadat Excelsior-keeper Tom Muyters de bal voor zijn voeten bokste. Vincent Vermeij was al even uitgelaten toen hij in blessuretijd de 2-0 had binnen geramd na een voorzet van Youssef El Jebli. Bij de uitgelaten supporters is de hoop terug. En waarom ook niet?

SC Cambuur verloor diezelfde avond van Vitesse (0-1) en De Graafschap staat nu nog vijf punten af van de zeventiende plek. Een plek die in ieder geval directe degradatie zou voorkomen. In de winterstop heeft de club de selectie versterkt met Mark Diemers van FC Utrecht. En ook de bij het begin van het seizoen ernstig geblesseerd geraakte Dean Koolhof kan over een paar weken zijn rentree maken. Met die versterkingen hoopt De Graafschap op een ontsnapping. Maar dromen doen ze niet in Doetinchem, trainer Jan Vreman bleek na afloop al net zo nuchter als zijn spelers: „Dit is in elk geval de aanzet.” (NRC)