De Bakker strijdend ten onder tegen Cilic

Geen succes voor Nederlandse tennissers: Robin Haase en Thiemo de Bakker direct uitgeschakeld.

Thiemo de Bakker wordt tijdens zijn partij behandeld aan een zere teen.
Thiemo de Bakker wordt tijdens zijn partij behandeld aan een zere teen. Foto Andrew Brownbill/AP

Een teleurstellende openingsdag voor de Nederlandse tennissers op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Zowel Robin Haase als Thiemo de Bakker werd uitgeschakeld in de eerste ronde.

Voor Haase was het niet voor het eerst dat hij direct verloor in Melbourne. Vannacht slaagde hij er voor de vijfde opeenvolgende keer niet in de tweede ronde te halen, nadat hij ditmaal werd verslagen door de onbekende Bosniër Mirza Basic. Haase is de nummer 64 van de wereld, Basic nummer 138. Niettemin won Basic in drie sets: 7-6, 6-4 en 6-4. „Van de eerste twee sets had ik er een moeten winnen”, zei Haase tegen ANP.

Magische ballen

Zijn opponent had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi, bij gebrek aan een direct startbewijs via de ranking van de ATP. De eerste gelijkopgaande set resulteerde in een tiebreak die Basic won. Daarna verzandde Haase in een steeds moeilijker wordende strijd, waarbij hij pas zijn twaalfde breakpunt kon omzetten in een game. Hij stond toen al twee sets achter.

Haase speelde niet eerder tegen Basic. De twee gingen in de eerste set nog gelijk aan elkaar op. Maar daarna kreeg Haase het lastig. „Hij kwam met 2-0 voor in sets en kon losser en vrijer spelen”, zei Haase tegen het ANP. En over Basic zei hij: „In de eerste set had ik het beste van het spel en op 5-5 had ik 0-40 op zijn service. Daar miste ik een kans en sloeg ik een bal die niet fout mag. Hij heeft wel goed geserveerd en ik was vooral verrast door zijn harde tweede service. De ballen van hem gingen soms op magische wijze over het net.”

Hoewel de Hagenaar vaker werd uitgeschakeld in de eerste ronde, zag hij geen paralellen tussen zijn vijf nederlagen op rij in Melbourne. Hij wees op het feit dat hij vorig jaar ziek was, het jaar daarvoor kramp had en dat hij een keer werd uitgeschakeld door de Britse topspeler Andy Murray. „Ik vind het juist heerlijk om hier te spelen, de banen liggen mij misschien wel beter dan die op de US Open. Toen ik in de derde set terugkwam, speelde ik op 3-3 de slechtste game van de wedstrijd. Daar had ik hem misschien nerveus kunnen krijgen. Maar in de laatste game serveerde hij zijn beste game van wedstrijd.”

De andere Nederlander in de eerste ronde, Thiemo de Bakker, verloor maandag lokale tijd van de Kroatische topspeler Marin Cilic. Strijdend ging hij ten onder in vier sets: 6-7, 7-5, 6-2 en 6-4.

Topspeler Cilic

Terwijl landgenoot Haase een lager geklasseerde opponent trof, wist De Bakker dat hij in Cilic – de nummer elf van de wereld – een lastige tegenstander had getroffen. Een groot krachtverschil op papier, maar in de praktijk viel het mee.

De Bakker won de eerste set via een tiebreak, maar moest zich daarna alsnog gewonnen geven toen Cilic drie sets op rij zou winnen. Waarbij moet worden opgetekend dat De Bakker in de tweede set liefst twee setpoints kreeg.

Wat De Bakker parten speelde, was zijn service. Die begon te haperen in de tweede set. Te weinig sloeg hij zijn eerste service binnen de lijnen. Tegen het ANP zei hij: „Dan moet je werken tegen dit soort jongens en als je dat te lang doet, houd je het niet vol.” Daarbij was hij even de weg kwijt, omdat hij baalde van het feit dat hij twee setpoints had gemist.

Het was voor De Bakker de derde keer dat hij deelnam aan de Australian Open. Een van zijn betere partijen? Nee, zei hij, ondanks het gegeven dat hij bijna met 2-0 voor kwam in sets.

„Tegen dit soort jongens mag je geen seconde verslappen en dat liet Cilic zien. Ook als ik op 2-0 voor was gekomen, was ik er nog niet. Dan is het nog steeds een lange weg, want hij is niet een type speler dat het dan weggeeft. Maar als je 2-0 voor komt en je serveert nog een set goed, dan kan je er zomaar zijn.”