Onder het ijs in de poolwinter mijdt krill het vollemaanlicht

De kleine diertjes in de Noordelijke IJszee en onder het noordpoolijs vluchten in de winter voor de volle maan. Als de volle maan boven de horizon staat, blijven krill en andere planktondiertjes op grotere diepte (circa 60 meter). Dat leiden Britse en Noorse biologen af uit meetgegevens van meer dan twintig locaties boven de poolcirkel. Het plankton wijkt voor de volle maan, zoals het normaal gesproken het zonlicht mijdt. Plankton in zee migreert overdag naar beneden om hongerige vissen te ontlopen. Die dagelijkse migratie stopt in het diepst van de poolwinter, in december en januari. Maar in de dagen rond de volle manen komt er een maanmigratie voor in de plaats. Het onderzoek verscheen eerder deze maand in Current Biology. (NRC)