Clinton en Sanders discussiëren fel tijdens laatste Democratische debat

Hillary Clinton en Bernie Sanders voerden stevige discussies over onder meer de gezondheidszorg, wapenbezit en de macht van grote bedrijven.

Clinton en Sanders tijdens de discussie over gezondheidszorg.
Clinton en Sanders tijdens de discussie over gezondheidszorg. Foto Timothy Clary / AFP

Tijdens een belangrijk Democratisch debat voerden Hillary Clinton en Bernie Sanders stevige discussies met elkaar over onder meer de gezondheidszorg, wapenbezit en de macht van grote bedrijven. Het was het laatste grote Democratische debat voor de voorverkiezingen in de staat Iowa.

Hoe ver naar links moet de VS?

Zondagavond (lokale tijd) gingen de felste discussies over de toekomst van Obamacare, “corrupt campagnegeld” en in hoeverre de Verenigde Staten “naar links” moet bewegen. Clinton stelde zich daarin relatief behoudend op, terwijl Sanders zich in dit gesprek als ‘de vernieuwer’ presenteerde.

Clinton moest zich flink verdedigen toen Sanders haar aansprak op haar nauwe banden met grote beursgenoteerde bedrijven. Sanders kaartte aan dat Clinton honderdduizenden dollars campagnegeld heeft opgehaald met lezingen voor grote banken.

Ook werd ze aangesproken op haar relatie met Amerikaanse zorgverzekeraars. Sanders benoemde dat Clinton ook van de zorgsector veel geld heeft gekregen voor lezingen.

Clinton presenteerde zich als ‘erfgenaam van Obama’ en noemde het nieuwe plan van Sanders voor de gezondheidszorg, waarbij zorgverzekeraars volledig onder de overheid vallen, een aanval op Obamacare. Sanders zei dat de kosten voor de zorg met zijn plan flink zullen dalen. De keerzijde is dat de belastingen stijgen. Clinton daarentegen is erg te spreken over Obamacare en wil juist voortborduren op dit systeem. Sanders bleef zich verdedigen: hij benoemde dat 29 miljoen Amerikanen nog altijd onverzekerd zijn en dat Amerikanen gemiddeld drie keer zo veel voor hun zorg betalen als Britten. Hij riep:

“We worden afgezet!”

Bekijk hieronder een fragment van de discussie over de gezondheidszorg:

Lees meer over Bernie Sanders in dit artikel van NRC-correspondent Guus Valk: ‘The Bern’ is alles wat Hillary niet is

De sterkste in deze strijd

Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium Vox won Sanders twee belangrijke discussies op punten:

  • Sanders kaartte aan dat ‘het systeem corrupt is’ en noemde als voorbeeld de honderdduizenden dollars campagnegeld die Clinton heeft opgehaald met lezingen.
  • In een andere discussie over banken stonden Sanders en Clinton recht tegenover elkaar: hij wil een oude wet opnieuw invoeren om banken te kunnen splitsen terwijl Clinton de Dodd-Frank-wet, die onder Obama in ingesteld en een raamwerk geeft voor toezichthouders, wil behouden.

Bekijk hieronder het moment waarop Sanders aankaart dat hij geen geld aanneemt van grote banken:

Er was nog een derde kandidaat in het spel: oud-gouverneur van Maryland Martin O’Malley. Hij maakt in de race om de Democratische kandidaat weinig kans en was tijdens dit debat dan ook nauwelijks aan het woord. Een interessant moment in het debat was toen hij Clinton terechtwees. Clinton zei dat er “geen licht zit” tussen haar plannen en die van Sanders, maar O’Malley brak in en zei:

“Kom op, dat is niet waar.”

Clinton won wel de discussie over wapenbeleid, altijd een belangrijk gespreksonderwerp in de Verenigde Staten. Sanders heeft zijn impopulaire standpunt hierover wel enigszins bijgedraaid: hij nam afstand van een wet die immuniteit voor de wapenindustrie garandeert.

Dit zeggen de peilingen

Volgens de peilingen gaat Clinton aan kop in Iowa, maar Sanders volgt haar op de voet. In New Hampshire is het andersom, daar staat Sanders bovenaan. Landelijk heeft Clinton, met name dankzij zwarte kiezers, een voorsprong van 25 procentpunten op Sanders. Dat bleek dit weekeinde uit een peiling van NBC en The Wall Street Journal.

De voorverkiezingen in Iowa beginnen 1 februari. Het hele debat van zondagavond is hier te zien.

Lees ook de reportage over Iowa:Altijd maar weer naar ijskoud Iowa