Economie

Chocolade is een typisch Nederlands product, toch?

Foto iStock

Het jaar begon niet zo goed voor cacao. De prijs ervan zakt naar 2914,5 dollar (2669,69 euro) per ton (op donderdag 14 januari). Dat is zo’n 400 dollar minder dan de gemiddelde prijs in december. Maar betekent dat dan ook dat chocolade goedkoper wordt? En zit er nou wel of niet een chocoladetekort aan te komen?

Drie recente beweringen over de cacao-industrie gecheckt:

“The Netherlands, with the largest cacao port worldwide, is also the number one grinder in the world”

Dat staat op de website van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI), een agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de haven in Amsterdam wordt inderdaad de meeste cacao ter wereld doorgevoerd. Ieder jaar komt er ongeveer 650 duizend ton cacao binnen, zo’n 14,5 procent van de wereldproductie. Maar de grootste cacaoverwerker is Nederland inmiddels niet meer. ‘We’ zijn ingehaald door Ivoorkust.

“We’re running out of chocolate”

Dat verklaarden een aantal van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld iets meer dan een jaar geleden tegenover The Wall Street Journal. Slechte landbouwtechnieken, de ebola-uitbraak in West-Afrika en het natuurverschijnsel El Niño: alledrie zorgden ze de laatste jaren voor een niet optimale cacaoproductie. In combinatie met een hogere vraag naar chocola dan ooit tevoren (7,1 miljoen ton in 2015) zou dat natuurlijk kunnen leiden tot een tekort.

Maar echt grote problemen veroorzaakt het nog niet, volgens de Internationale CaCao Organisatie (ICCO). Zo trof de ebola-uitbraak niet de grootste cacaoproducerende landen (Ivoorkust en Ghana) en is El Niño een jaarlijks terugkerende bedreiging voor de cacao-oogst. Alles bij elkaar zou het tot een tekort van 96.000 ton chocolade kunnen leiden volgens de ICCO, maar de organisatie ziet nog weinig reden tot paniek, zo verklaarde het eerder:

““Wij zien op dit moment geen enkele reden voor zo’n groot tekort als sommigen over vijf jaar voorspellen.”

Bovendien zou de verhoogde vraag naar chocola vooral veroorzaakt worden doordat Chinezen ineens massaal aan de chocola zijn gegaan. Toch stelt hun chocolaconsumptie nog niks voor in vergelijking met de rest van de wereld.

“Chocolade wordt duurder”

Dat kopten verschillende media afgelopen jaar, onder andere op basis van een analyse van ABN Amro. Moet je nou echt chocola gaan hamsteren?

Nou, de prijs van cacao laat inderdaad een stijgende lijn zien:

En als de prijs van cacao stijgt, stijgt ook de prijs van chocolade in Nederland:

Enfin, het jaar begon dus slecht voor de cacao-industrie. Analisten zijn verdeeld over de vraag of deze daling voort gaat zetten. Maar het mogelijk aanstaande droge weer in Ghana zou zomaar eens voor een slechte oogst en dus voor een stijging van de prijs kunnen zorgen.

Het zekere voor het onzekere dan maar?