Kirsten Wild wint wereldbeker op omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft zich zondag verzekerd van de eindzege in de wereldbeker op het onderdeel omnium. De Nederlandse werd in Hongkong achtste op de olympische discipline, dat uit zes onderdelen bestaat, en dat was voldoende om de eindzege veilig te stellen. Wild begon zaterdag met een valpartij op de scratch, het onderdeel waarop ze wereldkampioen is. De opgelopen achterstand maakte ze enigszins goed met de derde plaats op de individuele achtervolging en de vierde plaats op de afvalkoers. De zege in Hongkong ging naar de Britse Laura Trott. Tim Veldt eindigde op het omnium als veertiende. In het eindklassement staat hij vijfde; belangrijker is dat hij op de olympische ranglijst van Europese landen door zijn slechte prestatie naar de achtste plek is gezakt. Die plaats geeft nog recht op deelname aan de Spelen in Rio, maar hij mag niet verder zakken. Bij de WK, begin maart in Londen, zijn de laatste wedstrijden die meetellen voor de ranking. (ANP)