Anish Giri gaat onherkenbaar van start

Tegen Amerikaan Wesley So lijkt Nederlander in Wijk aan Zee de leerling en zijn tegenstander de leermeester.

Foto Koen Suyk/ANP

Anish Giri, pas 21 jaar oud, kreeg bij de opening van het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee de vraag wanneer hij zich precies volwassen had gevoeld. Hij antwoordde dat volgens hem de volwassenheid kwam als je zelf een wasmachine kon aanzetten. Voor hem was dat grote moment net gekomen, maar veel van zijn schaakcollega’s hadden het volgens hem nooit zo ver gebracht.

Of zijn verhaal waar was of niet, het is wel zeker dat Giri vorig jaar grote stappen naar de volwassenheid zette. Het leven lachte hem toe. Hij trouwde op een uitbundige bruiloft in een van de heilige steden van Georgië, hij werd geroemd om zijn welsprekendheid en in de tweede helft van het jaar klom hij naar de derde plaats op de wereldranglijst. Hij verloor bijna geen partij meer en het zou begrijpelijk zijn als hij zichzelf onoverwinnelijk had gewaand.

Daar kwam dan een einde aan in Giri’s eerste partij in het nieuwe jaar, afgelopen zaterdag in de eerste ronde van het toernooi in Wijk aan Zee. Hij verloor van Wesley So, een Filippijnse grootmeester die in de Verenigde Staten woont en sinds kort ook voor dat land uitkomt. So is een jaar ouder dan Giri en staat tiende op de wereldranglijst. In hun partij van zaterdag leek het of So de leermeester was en Giri de leerling.

Giri was onherkenbaar. In de kalme opening die So had gekozen omdat hij bang was voor Giri’s fabuleuze openingsvoorbereiding, was weinig aan de hand, maar het ene kleine foutje van Giri leidde tot het andere en binnen de kortste keren stond hij strategisch hopeloos, waardoor hem niets anders overbleef dan zich met een kansloos stukoffer in zijn zwaard te storten.

De andere overwinnaars waren de Chinees Ding Liren en de Amerikaan Fabiano Caruana. Ding won met keurige eindspeltechniek van de Engelsman Michael Adams, een stamgast in Wijk aan Zee, en Caruana won een aardige aanvalspartij van de Oekraïener Pavel Eljanov.

De Noorse Wereldkampioen Magnus Carlsen wilde natuurlijk ook graag winnen, maar in een levendige partij tegen de Tsjech David Navara leek het er eerder op alsof Carlsen zich in gevaar had gebracht. Het viel mee en het werd remise.

De tweede ronde, die zondag werd gespeeld, was misschien wel de meest vreedzame in de lange geschiedenis van het toernooi, die teruggaat tot 1938. Alle zeven partijen werden remise.

De aardigste was die tussen Carlsen en Caruana. De wereldkampioen probeert wel te schitteren, maar het lukt nog niet erg.

Wesley So-Anish Giri, Wijk aan Zee

1. c4 g6 2. Pc3 c5 3. g3 Lg7 4. Lg2 Pc6 5. a3 d6 6. Tb1 a5 7. d3 e5 8. Pd5 Pce7 9. Pc3 Pc6 10. e4 Pge7 11. Pge2 0-0 2. 0-0 Een bijna symmetrische stelling waarin nog niet veel aan de hand is. Door kleine onnauwkeurigheden van zwart komt wit toch in het voordeel. 12...Ld7 13. Ld2 h6 14. Pb5 Le6 15. Pec3 b6 16. Pd5 Lxd5 Niet de beste oplossing van zwarts kleine problemen. Hij zal zijn loper straks erg missen. 17. cxd5 Pa7 18. Pc3 f5 19. h4 f4 20. Lh3 Zwart heeft slechte paarden, wit een prachtige loper. 20...b5 21. Pe2 f3 Deze pion wordt straks kwetsbaar. 22. Pc1 h5 23. Pb3 a4

Zie diagram

24. Pa1 De schaakclub Het Paard van Ree uit Wijk aan Zee, genoemd naar een wit paard op a1, zal deze sterke zet enthousiast begroet hebben. Wits paard wil via c2 en e1 pion f3 veroveren. 24...b4 Zwart rommelt nog wat, op zoek naar tegenspel. 25. axb4 cxb4 26. Dxa4 Pac6 27. Dd1 Pd4 28. Pc2 Pxc2 29. Dxc2 Tb8 30. Tfc1 Tb7 31. Db3 Kh8 32. Tc4 Pg8 33. Txb4 Txb4 34. Dxb4 Lf6 35. Tc1 De7 36. Db6 Lxh4 Een kansloos stukoffer, maar niets hielp meer. 37. Tc7 Zwart gaf op.