Altijd heibel op Midden Noord: Bazoer mikpunt van bananenlied

Tijdens ADO-Ajax werd Ajacied Bazoer slachtoffer van oerwoudgeluiden. Een oud probleem. Al in 1991 werd voormalig keeper Stanley Menzo uitgemaakt voor baviaan.

illustratie ruben l oppenheimer

Met een vraag die niks met voetbal van doen had wendde Ajax-trainer Frank de Boer zich tot zijn assistent Hennie Spijkerman. Lichtelijk verbaasd. Want wat vernam hij nou uit het beruchte supportersvak Midden Noord van ADO Den Haag? „Oerwoudgeluiden?”

Ja, dat hoorde hij. Enkele honderden aanhangers van de thuisclub hadden zich voorgenomen Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer een middag lang te treiteren. Nadat zijn moeder was uitgemaakt voor een vrouw van lichte zeden, besloten de fans die ingeburgerde dooddoener te combineren met oerwoudgeluiden en bananenliedjes. Er was geen twijfel mogelijk: hier was sprake van racisme. Gericht tegen een negentienjarig talent met roots op Curaçao dat zich manifesteert als een van de grootste talenten van Nederland.

Tot zover de feitelijke constatering van een wandaad in een wedstrijd die Ajax met 1-0 won, dankzij een doelpunt van Amin Younes. Wat daarna gebeurde was complexer. Een situatie waarvoor geen protocol bestaat, waarin de een direct zijn afschuw uit, de ander zich geen houding weet en er ook een groep is die er het liefst zo min mogelijk woorden aan vuil maakt. Niet uit onverschilligheid, maar moedeloosheid. Dat een minderheid de sfeer kan verpesten, is immers een veelbesproken probleem waarvoor nog altijd geen oplossing is. Een oude kwaal in een voetbalwereld die al net zo lang multicultureel is. „Het is iets wat al vijftig jaar speelt”, zegt ADO-aanvaller Ruben Schaken, kind van Surinaamse ouders. „Dat probleem lossen we ook in 2016 niet op.”

De geschiedenis van de eredivisie kent talrijke incidenten. In 2012 hoorde voormalig Ajacied Vurnon Anita ook oerwoudgeluiden in Den Haag, terwijl oud-doelman Stanley Menzo een bekend slachtoffer was in de jaren negentig. In 1991 somde hij in deze krant op wat hij te horen kreeg vanachter zijn doel. Schrik niet: „Kankerneger, pleurisnikker, baviaan. Tot voor kort kreeg ik ook hele fruitmanden aan exotische vruchten in mijn nek gegooid. Schijnbaar wordt dat zo langzamerhand te duur.”

Dit keer ging het in Den Haag om liedjes, die nu en dan kort doch hevig terugkeerden. Scheidsrechter Pol van Boekel verzocht ADO om de aanhang tot de orde te roepen, wat de stadionspeaker voor rust ook deed. Na de pauze klonken opnieuw bananenliedjes en wendde de stadionspeaker zich nogmaals tot vak Midden Noord. Bij herhaling zou de wedstrijd worden stilgelegd, zei hij. „Support our team.”

Een duel stilleggen is in eerste instantie aan de thuis spelende club, zo bepalen de richtlijnen van de KNVB. De club kent haar eigen fans het beste en beschikt in het stadion over middelen om repressief op te treden. Pas wanneer spelers in gevaar zijn of niet meer in staat zijn verder te spelen, kan de arbitrage een wedstrijd stilleggen. Bij ADO-Ajax hoefde dat niet. „Bazoer ging heel professioneel met de situatie om”, aldus scheidsrechter Van Boekel.

Opsporingstechniek

Het nam het ongemak niet weg. Aanvaller Schaken had zoiets bij ADO niet eerder meegemaakt. „We moeten niet doen alsof het wekelijks gebeurt. Maar ook mijn kinderen zitten op de tribune. Die ga ik straks uitleggen dat dit niet normaal is.”

Aanvoerder Vito Wormgoor noemde het niet meer van deze tijd. „Ik dacht dat we dit al achter ons hadden gelaten. Ik hoop dat de club optreedt. Als dat niet werkt, moeten wij als spelers misschien wel in actie komen.” Van het veld stappen? Dat leek beiden te rigoureus. Schaken: „Als dat de oplossing is, zou ik het wekelijks doen.”

ADO is van plan de betreffende supporters aan te pakken. De club beschikt over een geavanceerd systeem die de bron van opkomende geluidsgolven kan ontdekken. Bij de opening in 2007 gold het Kyocera Stadion als het best beveiligde stadion van Europa. Dat alleen al maakt spreekkoren gewaagd.

Maar wat te denken van het feit dat ADO zelf een Chinese eigenaar, een Surinaamse trainer en meerdere donkere spelers heeft? Dat zij buiten schot blijven, doet vermoeden dat degenen die zondag schande spraken een grotere hekel hebben aan supporters die racistische leuzen scanderen dan diezelfde supporters aan hun doelwit. Opportunistisch racisme lijkt het, bedoeld om tegenstanders uit hun spel te halen. Dat lukte niet. Bazoer speelde zo goed dat het zeer waarschijnlijk is dat hij op den duur zal schitteren in Oranje, op meerdere grote eindtoernooien. Niet alleen brave burgers zullen dan voor hem juichen. Ook de Haagse supporters die hem zondag beledigden.