Zeventien Syriërs voor de rechter om aanslag Istanbul

Een achttiende verdachte die minderjarig is, moet voor een andere rechtbank verschijnen.

De blauwe moskee
De blauwe moskee Foto: Murad Sezer/Reuters

Een groep van zeventien Syriërs moet voor de rechtbank in Istanbul verschijnen, zo schrijft persbureau AP. Volgens de politie had de groep contacten met de man die dinsdag een zelfmoordaanslag pleegde op het plein voor de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’.

Bij de aanslag kwamen tien Duitsers en een Peruaan om het leven, zeker vijftien mensen raakten gewond. De aanslag is tot op heden nog niet opgeëist.

De groep van zeventien Syriërs kan aangeklaagd worden, omdat ze lid van een terroristische organisatie zouden zijn. Een achttiende verdachte die minderjarig is, moet voor een andere rechtbank verschijnen. Wel zijn alle achttien al door de politie verhoord.

Duitsers

Eerder werd bekend dat er een week voor de aanslag in Istanbul nog 220 mensen opgepakt zijn, omdat zij banden zouden hebben met IS. Eerder op woensdag werden er in de kustplaats Antalya ook drie Russen gearresteerd voor steun aan de terreurgroep.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, zei eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat de aanslag specifiek op Duitsers gericht was. Het reisadvies naar Turkije wordt daarom ook niet aangepast. Volgens de minister is er geen verband tussen de aanslag en de Duitse bijdrage aan de strijd tegen IS.