Zeker dertien doden bij zelfmoordaanslag Afghanistan

De Talibaan zegt niet verantwoordelijk te zijn. De laatste weken probeert men weer over vrede te praten.

Afghaanse troepen bij de plek van de aanslag.
Afghaanse troepen bij de plek van de aanslag. Foto Parwiz / Reuters

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf zondag opgeblazen in Jalalabad, een stad in Oost-Afghanistan. Dat meldt Reuters. Er zouden zeker dertien doden zijn gevallen. Ook zijn er minstens veertien mensen gewond geraakt.

De aanslag werd gepleegd bij het huis van een prominente politicus, ook plaatselijk stamhoofd, dat vierde dat z’n zoon was vrijgelaten door de Talibaan. Er waren ook andere stamhoofden en een grote menigte bij de viering aanwezig, volgens overheidsfunctionarissen. “Daarom is het waarschijnlijk dat het aantal slachtoffers nog op zal lopen,” aldus een woordvoerder.

Wie de aanslag heeft gepleegd is nog onbekend. Een woordvoerder van de Talibaan ontkent op Twitter dat de islamitische groep verantwoordelijk is. De laatste weken zijn er volgens Reuters juist weer pogingen gedaan de vredesonderhandelingen met de Talibaan te herstarten.

Vorige week eiste terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn eerste aanslag op in Afghanistan, met een aanval op het Pakistaanse consulaat iets verderop in Jalalabad.

Consulaat en ambassade

Er zijn vanaf december vaak aanslagen in Afghanistan, ook op buitenlandse doelen. Zo werd begin januari ook een consulaat van India aangevallen, met elf doden tot gevolg.

Eind december was de luchthaven van Kabul het doelwit van een aanslag, een paar dagen daarvoor werd een NAVO-basis bestookt, en half december was er een aanval op de Spaanse ambassade in Kabul.