VS leggen sancties op wegens Iraanse raketten

De stap komt een dag na het opheffen van internationale economische sancties tegen Iran.

Een foto van de lancering van een ballistische raket op 10 oktober 2015 door Iran.
Een foto van de lancering van een ballistische raket op 10 oktober 2015 door Iran. Foto Iraanse ministerie van Defensie, via AP

De Verenigde Staten zullen sancties opleggen aan bedrijven en individuen die bijdragen aan het produceren van ballistische raketten door Iran. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën zondag bekend in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De sancties waren twee weken uitgesteld wegens onderhandelingen over het uitruilen van gevangenen tussen Iran en de VS. Die gevangenenruil heeft inmiddels plaatsgevonden.

De stap komt een dag na het opheffen van internationale economische sancties tegen Iran. Zaterdag maakte de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, IAEA, bekend dat Iran heeft voldaan aan de internationale afspraken over het afbouwen van het nucleaire programma van het land.

Rakettests

De VS leggen de nieuwe sancties op aan elf bedrijven en personen uit Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en China “die hebben bijgedragen aan het programma voor ballistische raketten”. Ook tegen vijf Iraniërs die hebben geholpen bij “de aanschaf van onderdelen voor ballistische raketten” worden maatregelen genomen. Zij worden toegevoegd aan de financiële zwarte lijst van de VS. Hun activa in de VS worden bevroren en Amerikanen mogen geen handel met hen drijven. Onder meer het bedrijf Mabrooka Trading uit de Verengide Arabische Emiraten is op de lijst gezet.

De sancties volgen op twee Iraanse rakettests eind vorig jaar. Op 10 oktober en 21 november lanceerde Iran ballistische raketten. De VN-Veiligheidsraad stemde in juni 2010 in met resolutie 1929 die onder andere het testen van ballistische raketten verbiedt.

Onderminister bij het ministerie van Financiën Adam Szubin zegt in de verklaring:

“Het Iraanse programma voor ballistische raketten vormt een ernstige bedreiging voor de regionale en wereldwijde stabiliteit en blijft onderworpen aan internationale sancties.”

De maatregelen tegen het ballistische raketprogramma van Iran waren verwacht. De Iraanse president Rouhani reageerde eind vorig jaar verontwaardigd op de aangekondigde sancties. Hij riep zijn defensieminister zelfs op om als reactie het raketprogramma te verspoedigen.

Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani If US continues its illegitimate interference w/ Iran’s right to defend itself a new program will be devised to enhance missile capabilities