Verdwenen Hongkongse boekverkoper terecht

Minhai is één van de vijf Hongkongse boekverkopers die vorig jaar plotseling verdween tijdens een vakantie.

Demonstranten in Hong Kong lopen door de straten met foto's van de vermiste boekverkopers.
Demonstranten in Hong Kong lopen door de straten met foto's van de vermiste boekverkopers. Foto Anthony Wallace / AFP

De Hongkongse boekverkoper Gui Minhai die vorig jaar oktober plotseling verdween, is terecht. Dat meldt persbureau AP. Minhai was zondag te zien op de Chinese staatstelevisie en zei dat hij zich vrijwillig had aangeven bij de Chinese staat, omdat hij twaalf jaar geleden met drank op achter het stuur iemand zou hebben doodgereden.

Minhai verklaarde op tv dat hij op de bewuste avond twaalf jaar geleden doorreed nadat hij een studente had aangereden:

“Ik neem nu mijn verantwoordelijkheid en ben bereid elke straf te accepteren.”

Minhai is één van de vijf Hongkongse boekverkopers die vorig jaar plotseling verdwenen. Net als de vier andere boekhandelaren werkte hij in een boekhandel annex uitgeverij Mighty Current. Deze uitgeverij is gespecialiseerd in uiterst kritische boeken en tijdschriften over China en over het persoonlijk leven van de Chinese leiders.

Toen Minhai in oktober niet meer terugkeerde van een vakantie in Thailand, verklaarden activisten dat hij gevangengenomen was en dat hij overgebracht was naar China. Minhai zou opgepakt zijn vanwege de voorgenomen uitgave van een nieuw boek over het nogal gevarieerde liefdesleven van partijleider en president Xi Jinping in de tijd dat hij nog in de provincies werkte.

Het land ontkent echter enige betrokkenheid te hebben bij zowel de verdwijning van Minhai als die van de andere vier boekverkopers. China spreekt over een hetze en een hype van anti-Chinese krachten.

Raadselachtige fax

Eind december liet Lee Bo, mede-eigenaar van Causeway Bay Bookstore via een fax weten dat hij vrijwillig naar het Chinese vasteland is gegaan om mee te werken aan een urgent “onderzoek waarvan hij de details niet kan onthullen”.

NRC-correspondent Oscar Garschagen schreef toen dat de fax volgens Democraten in de Wetgevende Vergadering van Hongkong, een speciale administratieve regio van China, onder dwang zou zijn geschreven en verstuurd.