Schrijfster A.S. Byatt winnaar Erasmusprijs

De “geboren verhalenverteller” lost de Wikipediagemeenschap af .

Schrijfster Dame Antonia Susan Duffy, geboren als Antonia Susan Drabble, vooral bekend als A.S. Byatt, op archiefbeeld uit 2010.
Schrijfster Dame Antonia Susan Duffy, geboren als Antonia Susan Drabble, vooral bekend als A.S. Byatt, op archiefbeeld uit 2010. Foto NRC / Leo van Velzen

Schrijfster A.S. Byatt heeft de Erasmusprijs 2016 toegekend gekregen. De 79-jarige Britse wordt gelauwerd om haar “buitengewone bijdrage op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten”.

Volgens de jury behoort Antonia Susan Byatt de prijs dit jaar toe voor haar “bevlogen bijdrage” aan het genre ‘life writing’: (auto)biografieën, memoires, brieven en dagboeken. Vorig jaar ging de Erasmusprijs, uitgereikt op het Koninklijk Paleis op de Dam door de Stichting Praemium Erasmianum, naar de Wikipediagemeenschap. Koning Willem Alexander is Regent van de stichting.

De jury looft Byatt om haar vermogen de “grote vragen” over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt te nemen in haar talloze (historische) romans, biografieën en kritische essays. “Ze koppelt grote eruditie aan tomeloos schrijfplezier en verbeeldingskracht. Haar werk is grensoverschrijdend in stijl en inhoud.”

In 1990 won A.S. Byatt de internationaal gerenommeerde Booker Prize voor haar roman Obsessie. In een interview met NRC Handelsblad zei ze toen over zichzelf:

“Ik reken mijzelf tot de categorie schrijvers die zich bewust aan het bekwamen is in het vak, die duidelijk een carriere voor ogen heeft, die zich een taak stelt en daarbij tegelijkertijd vooruitblikt naar weer iets moeilijkers. Ik vind dat je altijd verder moet reiken dan je eigenlijk kunt, want anders komt je nooit tot iets groots.”

‘Geboren verhalenverteller’

In 2009 was ze opnieuw favoriet voor de belangrijkste literaire onderscheiding in Groot-Brittannië met het familiedrama The Children’s Book, maar won ze uiteindelijk niet. Wel ontving ze meerdere eredoctoraten, onder meer aan de Universiteit Leiden. De jury van de Erasmusprijs noemt haar zondag “een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen”.

Aan de onderscheiding is een bedrag van 150.000 euro verbonden. Sinds 1958 werd de prijs toegekend aan onder meer de Joods-Oostenrijkse nazi-jager Simon Wiesenthal (1992), het Duits liberaal weekblad Die Zeit (1979) en Amnesty International (1976).