Rotterdam wil met bonussen docenten trekken

De gemeente gaat de concurrentie aan met andere gemeentes om het lerarentekort terug te dringen.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA).
De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA). ANP MARCO DE SWART

De gemeente Rotterdam wil met welkomstpremies en extra opleidingsmogelijkheden meer docenten naar de stad trekken. Dat meldt NOS. De gemeente probeert op deze manier de concurrentie met andere gemeentes aan te gaan en het lerarentekort in de stad terug te dringen.

Leraren die lesgeven in vakken waarvoor nu een groot tekort aan docenten is, zoals natuurkunde, scheikunde en Duits, kunnen een ‘welkomstbonus’ tegemoet zien van 5.000 euro. Deze bonus is alleen voor bevoegde docenten die een vaste aanstelling krijgen. Ook leraren met een academische opleiding die op een basisschool gaan werken komen in aanmerking voor dit bedrag.

Daarnast kunnen docenten zich aanmelden voor extra cursussen. Huidige leraren mogen ook aanspraak maken op deze nieuwe ‘Rotterdamse Lerarenbeurs’. Zij kunnen 2.000 euro vergoed krijgen, volgens RTV Rijnmond. Bovendien ontvangen docenten, pedagogisch medewerkers, onderwijsassistenten en conciërges een Rotterdampas, die korting geeft op musea en het openbaar vervoer.

Onbevoegde leraren

In Rotterdam worden vaak noodgedwongen leraren ingezet zonder de juiste vooropleiding. In achterstandswijken, zoals Rotterdam-Zuid, is het tekort nog groter. Landelijk is 15 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs onbevoegd. In Rotterdam is dat 20 procent en in Rotterdam-Zuid zelfs 30 procent, volgens een gemeentewoordvoerder tegen de NOS.

Als de maatregelen het juiste effect bereiken, zal Rotterdam docenten uit andere gemeentes wegtrekken. Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA) zegt tegen RTV Rijnmond dat de andere steden dat zullen begrijpen:

“Andere steden zien ook dat de opdracht voor het onderwijs in Rotterdam het grootst is. Ik ga ervan uit dat ze het ons niet misgunnen dat we onorthodoxe maatregelen nemen om de beste leraren binnen te halen.”

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) is ook positief over de ‘Rotterdamse cao’, zegt hij tegen RTV Rijnmond:

De plannen, die maandag zullen worden aangekondigd, kosten Rotterdam in het schooljaar 2016 1,7 miljoen euro. In 2017 en 2018 trekt de gemeente er 3 miljoen euro per jaar voor uit.