Raketlanding op zeeplatform door SpaceX mislukt

In december lukte het wel een Falcon 9-raket op aarde te laten landen, een mijlpaal voor de ruimtevaart.

De Falcon 9-raket tweeënhalve minuut voor de lancering bij de vliegbasis Vandenberg.
De Falcon 9-raket tweeënhalve minuut voor de lancering bij de vliegbasis Vandenberg. Foto NASA via AFP

De draagraket Falcon 9 van het ruimtevaartbedrijf SpaceX is niet helemaal veilig geland op een drijvend platform in de Stille Oceaan. Daarmee blijft een tweede mijlpaal in de ruimtevaart voor Tesla-topman en miljardair Elon Musk nog even uit. In december lukte het zijn bedrijf wel een Falcon 9-raket veilig terug te laten keren op aarde, een grote stap in de vercommercialisering van ruimtevluchten.

SpaceX erkent de mislukte landing, maar benadrukt dat het hoofddoel van de missie, een klimaatsatelliet in een baan rondom de aarde brengen, wel is gelukt:

Twitter avatar SpaceX SpaceX First stage on target at droneship but looks like hard landing; broke landing leg. Primary mission remains nominal → https://t.co/tdni53IviI

Goedkopere ruimtevluchten

Vorige maand landde, na twee mislukte pogingen en jarenlange testen, de Falcon 9 veilig op de grond in Florida. Deze landing betekende een enorme stap voor de commercialisering van de luchtvaart, omdat herbruikbare raketten een ruimtevlucht flink goedkoper maken. Hiervoor vielen de draagraketten na de lancering in de oceaan.

Een succesvolle landing op het zeeplatform biedt mogelijkheden voor zwaardere ruimtevaartmissies als niet genoeg brandstof over is om voor de landing de ruimtehaven te bereiken.

Een gelikt filmpje van de succesvolle landing van 22 december:

Klimaatsatellieten

Om 19.42 Nederlandse tijd werd de raket Falcon 9 gelanceerd vanaf de vliegbasis Vandenberg in Californië om de satelliet Jason-3 in een baan om de aarde te brengen. De Jason-3 zal de Jason-2 vervangen en moet twee decennia lang het zeeniveau monitoren. De 550 kilogram zware satelliet is de vierde in een reeks Amerikaans-Europese satellieten die de ontwikkelingen in de oceanen in de gaten gaan houden, waaronder klimaatfenomeen El Niño.

Het einddoel van Elon Musk is het koloniseren van Mars. “Ik wil niet afhankelijk zijn van één planeet”, zei hij vorig jaar in een interview met NRC.

Lees ook het interview met Elon Musk: Ik wil niet afhankelijk zijn van één planeet

Die enorme ambitie laat nog maar eens zien dat technologiebedrijven steeds meer concurreren met industrieën die tot voor kort het exclusieve domein waren van overheden. Musk werkt met zijn andere bedrijven Tesla en SolarCity bijvoorbeeld ook aan verduurzaming van de energievoorziening en transport.