PSV wint in de Kuip met 2-0 van Feyenoord

PSV gaf Feyenoord een lesje ‘hoe win je een topduel’.

Keeper Kenneth Vermeer van Feyenoord in duel met Jurgen Locadia van PSV.
Keeper Kenneth Vermeer van Feyenoord in duel met Jurgen Locadia van PSV. Foto Olaf Kraak / ANP

PSV heeft zondagmiddag de topper in de Kuip met 2-0 gewonnen van Feyenoord. Kort na rust maakte de Mexicaanse verdediger Hector Moreno het eerste doelpunt, vijf minuten voor tijd besliste invaller Luciano Narsingh het duel. Door de zege blijft PSV in het spoor van koploper Ajax, dat eerder in de middag met 1-0 won bij ADO Den Haag. PSV houdt drie punten achterstand op Ajax.

Feyenoord loopt zware schade op in de titelstrijd. Uit de laatste drie duels haalde de Rotterdamse club slechtst één punt. De achterstand op Ajax is na de nederlaag van vanmiddag opgelopen tot acht punten. Het kampioenschap – Feyenoord won de titel voor het laatst in 1999 – raakt daardoor uit zicht, al is er nog niks beslist: er staan er nog zestien wedstrijden op het programma.

PSV gaf Feyenoord een lesje ‘hoe win je een topduel’. De ploeg is dit seizoen gehard in de Champions League, winnen van Manchester United, VfL Wolfsburg en CSKA Moskou, plaatsing voor de volgende ronde van het elitetoernooi. Europese ervaring die Feyenoord dit seizoen niet heeft – na het mislopen van Europees voetbal vorig seizoen

Overhand

Het was lang een tam topduel in Rotterdam. Feyenoord speelde met de rem erop, uit angst voor de snelle, effectieve tegenstoten van PSV. Het duel controleren, zo leek de opdracht van Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst. En dat deed Feyenoord een helft lang.

Feyenoord had de overhand in het eerste deel van de eerste helft. Er kwamen een paar kansjes, voor de Zweese middenvelder Simon Gustafson en linkerverdediger Miquel Nelom. Grootste mogelijkheid was voor spits Michiel Kramer, die vrij opdook voor PSV-doelman Jeroen Zoet, maar hij schoot hoog over.

In het laatste deel van de eerste helft verstevigde PSV de grip op de wedstrijd, wat tot kansen leidde voor aanvallers Luuk de Jong en Jurgen Locadia. Ook zij misten.

Tweede helft

In de tweede helft speelde PSV zich zakelijk naar de zege. Een mooie voorzet van rechts van spelverdeler Davy Pröpper, Moreno tikt bij de tweede paal binnen: 1-0. Feyenoord drong daarna aan, kreeg nog enkele kansen via Dirk Kuijt en Kramer, maar kwam niet tot scoren. Kort voor tijd zorgde Narsingh uit een counter voor de 2-0.

Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards zat niet in de selectie. Hij intimideerde vrijdagmiddag voor de wekelijkse persconferentie een journalist van het Algemeen Dagblad. Coach Giovanni van Bronckhorst besloot daarop de speler uit de selectie te zetten. Kort voordat de trainer vrijdag vooruitblikte op het duel, kwam Kazim-Richards (29) de perszaal binnenlopen en zocht AD-verslaggever Mikos Gouka op.

Meerdere keren zou de reservespits tegen de journalist hebben gezegd: “Je gaat neer.” Ook zei hij volgens Gouka: “Ik zie je vanmiddag om twee uur buiten het stadion.” En: “Als je nog een stap dichterbij zet, ga je neer.” Het dreigement volgt op een kritisch verhaal over Kazim-Richards dat de verslaggever afgelopen dinsdag schreef over het wangedrag van de spits. Kazim-Richards was dit seizoen betrokken bij meerdere incidenten. Hij werd vanmiddag niet gesignaleerd in de Kuip, hij moet zich maandagochtend melden in De Kuip.