Oerwoudgeluiden overschaduwen zege Ajax op ADO

FC Utrecht was met 4-1 te sterk voor FC Groningen en NEC schoot zich met 1-0 voorbij Willem II.

Foto ANP

Met een wedstrijd zonder veel sportieve hoogtepunten, maar inclusief een langdurig dieptepunt, hebben ADO Den Haag en Ajax de competitie na de winterstop hervat. Ajax won weliswaar met 0-1, maar middenvelder Riechedly Bazoer kreeg bijna de hele wedstrijd racistische bejegeningen van het ADO publiek te verduren.

In overige eredivisiewedstrijden was FC Utrecht met 4-1 te sterk voor FC Groningen en NEC schoot zich met 1-0 voorbij Willem II.

Oerwoudgeluiden

ADO-aanhangers maakten oerwoudgeluiden als Ajacied Bazoer de bal had. Ook werd “ik heb geen bananen vandaag” gezongen. De stadionspeaker van ADO maande het publiek uiteindelijk - maar tevergeefs - tot het staken van de liederen. Ook het duel werd niet gestaakt door de scheidsrechter, ondanks dat de KNVB-regels dat voorschrijven.

De KNVB zegt de beelden voor te gaan leggen aan de aanklager betaald voetbal. De verantwoordelijkheid voor het stilleggen van een duel ligt echter niet bij voetbalbond, meent de KNVB.

Twitter avatar KNVB KNVB Oerwoudgeluiden zijn vreselijk. We leggen de beelden en rapportages voor aan de aanklager betaald voetbal. #adoaja
Twitter avatar KNVB KNVB De clubs zijn de eerstverantwoordelijken om de wedstrijd stil te leggen bij spreekkoren. Zij moeten dit aangeven bij de 4e official. #adoaja

Bebloed

Tussen de spreekkoren door kwam Ajax, met Donny van de Beek als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Davy Klaassen, na 21 minuten op voorsprong. Amin Younes nam de bal aan op de borst op de rand van het strafschopgebied, speelde met een soepele voetbeweging ex-Ajacied Vito Wormgoor uit en schoof de bal beheerst langs de doelman.

Na rust kwam ADO beter in het spel, Ajax had weinig meer in te brengen. Spits Mike Havenaar van ADO miste een grote kans in de tachtigste minuut, maar de Haagse ploeg viel het meest op door een incident met doelman Jasper Cillessen van Ajax. Hij hield in het begin van de tweede helft een bebloed gezicht over aan een trap van ADO-speler Ruben Schaken die geel kreeg. Cillessen speelde gewoon verder, met watten in z’n neus om het bloeden te stelpen.

In de slotfase drong ADO nog flink aan om een gelijkmaker af te dwingen. Het leidde tot kansen voor Kevin Jansen van ADO, maar aan de andere kant van het veld ook voor Ajax. El Ghazi raakte in blessuretijd de lat.

Financiële sores

Ajax verdedigde met de overwinning zijn koppositie. ADO blijft elfde, tenzij Willem II later vandaag in Nijmegen NEC verslaat. Eerder dit seizoen versloeg Ajax de Haagse club in de Arena met 4-0. De laatste overwinning van ADO dateert van 20 maart 2011 toen de Amsterdammers met 3-2 werden geklopt in Den Haag.

ADO bevindt zich in een lastige financiële situatie. De Chinese eigenaar Hui Wang komt maar niet over de brug met beloofde miljoenenbetalingen. Daardoor moet de club z’n ambities wellicht aanpassen, ook omdat de club dreigt in licentiecategorie 1 van de KNVB te belanden. Komende woensdag is de aandeelhoudersvergadering die eind december werd uitgesteld omdat Wang afzegde.

Utrecht grijpt zege in Groningen

FC Utrecht is de tweede helft van het seizoen uitstekend begonnen. De ploeg van trainer Erik ten Hag was in de Euroborg met liefst 4-1 te sterk voor FC Groningen, dat zo zijn eerste thuisnederlaag leed sinds mei vorig jaar.

Utrecht sloeg na rust hard toe, nadat de eerste helft met 1-1 was afgesloten na doelpunten van Bart Ramselaar (Utrecht) en de nieuwe Noorse spits Alexander Sörloth (Groningen). Timo Letschert zorgde uit een vrije trap voor 1-2, waarna ook Chris Kum en Andreas Ludwig nog scoorden.

Ludwig moest het laatste kwartier vanaf de tribune volgen. De Duitser kreeg zijn tweede gele kaart. (ANP)

NEC voorbij Willem II

Na de wedstrijd tegen Willem II mag NEC zich nu rekenen tot de subtop in Nederland. Het team van coach Ernest Faber won zondag met 1-0 van Willem II en staat vijfde in de competitie.

Een aanzienlijk deel van de dertig punten die NEC in achttien duels vergaarde, danken de Nijmegenaren aan Christian Santos. Ook de zege van zondag kwam op het conto van de Venezolaan, die vanaf elf meter tekende voor zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. Na een ruim een kwartier maakte Stijn Wuytens in het strafschopgebied hands en schoot Santos de strafschop keurig in de hoek van het doel.

Het is overigens maar de vraag of Santos blijft bij de ploeg uit Nijmegen, die vorig seizoen nog uitkwam in de Jupiler League. De topschutter van NEC kan rekenen op flinke belangstelling uit verschillende hoeken. (ANP)