Naast sla nu ook een bloem gekweekt in de ruimte

Hoopgevend zag het er niet uit toen Kelly vorige maand een foto op Twitter plaatste, maar het is toch gelukt.

De eerste plant gekweekt in de ruimte is een feit.
De eerste plant gekweekt in de ruimte is een feit. Screenshot YouTube / SANJEEV KUMAR GUPTA

De blaadjes zijn niet perfect en helemaal volgroeid is hij ook niet, maar de eerste bloem gekweekt in de ruimte is een feit. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly bracht de plant in het internationale ruimtestation ISS onder rode, blauwe en groene led-lampen tot bloei.

Echt hoopgevend zag het er niet uit toen Kelly vorige maand een foto op Twitter plaatste van zijn minituintje. Er was weliswaar wat groen blad te zien, maar het was nog verre van een bloem. Twee planten overleefden het niet, werden ingevroren en worden later op aarde verder onderzocht.

Twitter avatar StationCDRKelly Scott Kelly Our plants aren’t looking too good. Would be a problem on Mars. I’m going to have to channel my inner Mark Watney. https://t.co/m30bwCKA3w

Ondertussen hield Kelly hoop en vorige week plaatste hij op Twitter dat sommige planten weer gingen bloeien.

Twitter avatar StationCDRKelly Scott Kelly Some of my space flowers are on the rebound! No longer looking sad! #YearInSpace https://t.co/HJzXaTItIf

‘Eindelijk’

Zondag was het dan eindelijk zover, het bloemetje dat tot het bloemgeslacht Zinnia behoort en op het hele Amerikaanse continent voorkomt, stond in bloei. Dat de plant tot bloei is gebracht, is onderdeel van het zogenoemde ‘groene programma’ dat het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA aan boord van het ISS uitvoert. De vraag of bijvoorbeeld planten kunnen groeien en bloeien wanneer er geen zwaartekracht is, is in elk geval beantwoord.

Ruimtesla

Eerder had de bemanning al de primeur met het kweken van ruimtesla. Dat was voor de NASA ook een belangrijke stap. Het aan boord telen van eetbare, verse groenten wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor verre bemande ruimtereizen, zoals de missie die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vanaf 2030 wil ondernemen naar Mars.