‘IS gijzelt 400 burgers in Deir es-Zor’

Zaterdag richtte IS er een bloedbad aan. Het regime beweert dat daar 300 doden bij vielen.

Archiefbeeld. Syrische regeringsmilitairen in de provincie Aleppo.
Archiefbeeld. Syrische regeringsmilitairen in de provincie Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) 400 burgers gegijzeld houdt in Deir es-Zor. Dat schrijft AFP.
“Er is angst dat IS hen executeert, zoals ze ook al in andere gebieden hebben gedaan,” zegt Rami Abdulrahman van het Observatorium tegen Reuters.

Deir es-Zor, een stad in het oosten van Syrië, werd zaterdag aangevallen door IS, waarbij een bloedbad werd aangericht. Het aantal doden dat daarbij is gevallen is veel hoger dan eerder werd beweerd, zegt SANA, het staatspersbureau van Syrië, volgens AP: er zouden niet 135, maar zeker 300 mensen vermoord zijn. De doden zouden voornamelijk ouderen, vrouwen en kinderen zijn.

De oppositie zegt dat het juist vooral Syrische soldaten en pro-regeringsstrijders en hun familie zijn die door IS zijn gedood. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hield het gister op 135 doden, waarvan 80 soldaat of medestanders van het regime. Sommigen zouden zijn doodgeschoten, anderen onthoofd.
42 militanten van IS zouden zijn omgekomen.

Er wordt hevig gevochten om Deir es-Zor. Grote delen van de stad zijn in handen van IS. Eind december vielen er bij gevechten al 38 doden.