Imminente olie-export Iran deprimeert beurzen

Handelaars op de beurs in Dubai vandaag.
Handelaars op de beurs in Dubai vandaag. Foto AFP / Marwan Naamani

De beurskoersen in het Midden-Oosten duikelden zondag nu Iran, bevrijd van handelssancties, zich klaar lijkt te maken voor olie-export. De olieprijzen staan bijzonder laag, maar de beurs in Teheran boekt winst.

Bloomberg meldt dat de grootste aandelenbeurs van het Midden-Oosten, de Tadawul van Saoedi-Arabië, vandaag de laagste notering heeft sinds maart 2011. De beurs in Abu Dhabi kenmerkte zich vandaag door wijdverbreid pessimisme, aldus het financieel persbureau. Irans TEDPIX Index won volgens de eigen website 0.9 procent en zette daarmee de 2.1 procent winst van gisteren meer luister bij.

S-Arabië: kost wat tijd

Mogelijk komt de Iraanse olie maandag al op de markt, terwijl de olieprijs afgelopen week al een behoorlijk dieptepunt bereikte: een kwart van wat anderhalf jaar geleden moest worden betaald. Teheran zou de export willen openen met 500.000 vaten per dag en beoogd binnen enkele maanden een verdubbeling daarvan.

Saudi-Arabië gaat er vanuit dat de olieprijzen zullen stabiliseren en op termijn weer gaan stijgen. “Dat zal alleen wat tijd kosten”, zei de machtige Saudische olieminister Ali al-Naimi zondag.

Optimistisch

Met name onder aanvoering van Saudi-Arabië voerde het oliekartel OPEC de afgelopen anderhalf jaar een beleid dat erop gericht was de olieprijzen te drukken. Landen waar de kosten van de olieproductie veel hoger liggen dan in bijvoorbeeld het Midden-Oosten, worden zo uit de markt gedrukt.

Inmiddels staat de vraag naar olie onder druk door zorgen om de wereldeconomie en daalden de prijzen verder. Een entree van Iran op de markt dreigt de prijzen nog meer onder druk te zetten. Toch is Al-Naimi optimistisch, Hij gaat er vanuit dat samenwerking tussen de belangrijke olieproducerende landen uiteindelijk weer zal leiden tot stabiliteit en stijgende prijzen.