Dodental aanslagen Jakarta loopt op tot acht

De Indonesische politie meldt dat een bankmedewerker is overleden aan zijn verwondingen.

Betoger tijdens een ingelaste autoloze periode gisteren op de plek van de aanslag.
Betoger tijdens een ingelaste autoloze periode gisteren op de plek van de aanslag. Foto Reuters /Garry Lotulung

De aanslagen van afgelopen donderdag in Jakarta hebben opnieuw een leven geëist. De Indonesische nationale politie meldt zondagochtend dat een medewerker van een bank is overleden aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer werkte voor een kantoor van Bangkok Bank en is de vierde van in totaal acht doden die niet tot de aanslagplegers behoorde, meldt Reuters. De Indonesische politie verrichtte zaterdag opnieuw aanhoudingen in verband met de aanslag. In totaal werden twaalf mensen opgepakt.

Bij de invallen werd volgens de politie bewijs gevonden van plannen voor volgende aanslagen. Doelwit waren onder meer veiligheidsdiensten en buitenlanders in andere steden, zoals het bij toeristen populaire Bandung. Het vermeende brein achter de aanslagen, de in Syrië woonachtige Indonesiër Bahrun Haiti, lijkt de aanslagen te hebben gefinancierd met volgens de politie substantiële bedragen die hij via diverse tussenstations overmaakte naar Indonesische rekeningen.

Bij de terreurdaad in de hoofdstad van Indonesië, inmiddels opgeëist door IS, raakte ook een Nederlander zwaargewond. Hij is medewerker van de VN in de Indonesische hoofdstad.