Het voorlopige hoogtepunt van de Amsterdamse modeweek

Een echt hoogtepunt was nog niet voorbijgekomen tijdens de Amsterdamse modeweek, die donderdag van start ging en nog tot en met maandag duurt. Tot zaterdagavond, toen modeontwerper Duran Lantink in samenwerking met fotograaf Jan Hoek een zeldzaam ontroerende show gaf.

Foto Peter Stigter

Per toeval stuitten fotograaf Jan Hoek (31) en de in 2013 afgestudeerde modeontwerper Duran Lantink (28) op het internet op foto’s van transgender-sekswerkers uit Kaapstad. Ze raakten zo onder de indruk van hun kleurrijke, zelfgemaakte outfits, dat ze besloten er een gezamenlijk project aan te wijden. Lantink en Hoek vlogen naar Kaapstad, waar ze dankzij lokale hulporganisaties in contact kwamen met een groep meisjes. Hoek fotografeerde hun dagelijks leven en hun kleding en Lantink baseerde daar vervolgens een collectie op. Ook vroegen ze de sekswerkers naar hun ultieme toekomstdromen en bijbehorende outfits, die door Lantink verwezenlijkt werden en door Hoek op de foto gezet werden.

Genderloze kledingstukken

In de Gashouder op het Westergasterrein toonde Lantink zaterdagavond collage-achtige, totaal genderloze kledingstukken, waarin hij – net als de Zuid-Afrikaanse sekswerkers – op inventieve wijze gerecyclede materialen verwerkte. Zo knip-en-plakte hij van twee paar op Marktplaats gevonden Nike-gympen één nieuw paar. Drie paar afgedankte Levi’s werden één jumpsuit. En een strook plastic bleek prima door te kunnen als riem. Het plezier spatte van de kleren, die vermoedelijk niet gauw in winkels zullen eindigen, maar vooral mode als expressiemiddel lijken te vieren.

Daarnaast ontwierp het duo ook een commerciëlere serie ‘fanshirts’ met foto-opdrukken van de transgenders, die ze combineerden met de unisekspakken van Bonne Reijn waarin jonge, creatieve Amsterdammers zich momenteel graag hullen.

Foto Peter Stigter

Foto Peter Stigter

Trots en tranen

Ook de casting maakte indruk: een enorme club transgenders en androgyne types van alle leeftijden, waarvan sommigen voor het eerst over een catwalk liepen en hun trots amper konden verhullen. Lang niet iedereen hield het droog bij dit uitbundige, liefdevolle eerbetoon aan een groep vrouwen die volgens Lantink en Hoek normaal gesproken “alleen in het nieuws komen in verband met moorden”.

De foto’s van Jan Hoek zijn van 13 tot 20 januari te zien in fotomuseum FOAM in Amsterdam. De T-shirts zijn van 21 januari tot 4 februari te koop bij Concrete Store in Amsterdam.