KNMI verlengt code geel tot maandagochtend

Tot “ver” in de zondagmorgen moet heel Nederland rekening houden met gladheid.

Bij de diverse depots van Rijkswaterstaat in het land was het zaterdagnacht een komen en gaan van strooiwagens.
Bij de diverse depots van Rijkswaterstaat in het land was het zaterdagnacht een komen en gaan van strooiwagens. Foto ANP / Siese Veenstra

Bevroren wegen en sneeuwresten maken dat Het KNMI code geel heeft verlengd tot maandagochtend 10.00 uur. In het hele land blijft de kans op gladheid aanwezig.

Het KNMI adviseert alle verkeersdeelnemers op te letten omdat hinder kan ontstaan door bevroren weggedeelten.

Het meteorologisch instituut waarschuwde zondagochtend al voor gladheid door sneeuw en bevriezing. Wat niet hielp was de aanzienlijke sneeuwval vannacht in met name het noorden. Lokaal viel in de noordelijke provincies voor de tweede nacht op rij meerdere centimeters sneeuw.

Pas zondagmiddag mag hulp worden verwacht van temperaturen die dan boven het vriespunt beginnen uit te komen. Het blijft zondagmiddag in elk geval droog. Tot die tijd kunnen nog winterse buien voorkomen.

Het KNMI meldt dat de langdurige periode van ijzel in het noorden van Nederland, zoals die zich met name in de eerste week van januari manifesteerde, “bijzonder maar niet uniek” is.

“Een weersituatie die gemiddeld eens per 15 jaar voorkomt. IJzelsituaties komen elke winter wel eens voor ergens in Nederland, maar zo grootschalig en langdurig als afgelopen week is bijzonder. Uniek is het niet want in 2002 en 1987 waren er vergelijkbare ijzelsituaties in Nederland.”