Annemarie van Gaal na half jaar weg bij de AFM

Van Gaal laat weten dat de AFM “niet bij haar leven past”.

Annemarie van Gaal
Annemarie van Gaal Foto Sander Koning / ANP

Na nog geen half jaar verlaat zakenvrouw Annemarie van Gaal de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat blijkt uit een bericht in de Staatcourant. Volgens het bericht is het terugtreden op verzoek van Van Gaal zelf en heeft ze haar functie bij de toezichthouder per 1 januari neergelegd.

Aan het Financieele Dagblad laat Van Gaal weten dat de AFM “niet bij haar leven past” en dat ze “altijd voeling wil houden met wat er speelt in de samenleving en dat is in de praktijk lastig te combineren met het lidmaatschap van een raad van toezicht”.

Van Gaal staat te boek als een van de succesvolste Nederlandse zakenvrouwen en lanceerde onder meer de Russische versie van Cosmopolitan met mediaondernemer Derk Sauer. Ze is een veelgevraagde gastspreker in het lezingencircuit. Dat wrong met haar toezichtfunctie. Zo kreeg ze de nodige kritiek te verduren omdat ze zich in het half jaar bij de AFM, liet inhuren voor evenementen van de ING en Rabobank: bedrijven waar de AFM toezicht op houdt.