‘Amerikanen al dagen vermist in Bagdad’

Het bedrijf waarvoor zij werkten maakte melding van de verdwijning.

Irakese veiligheidstroepen.
Irakese veiligheidstroepen. Foto AP

In de Irakese hoofdstad Bagdad zijn sinds twee dagen meerdere Amerikanen vermist. Dat meldt een bron aan CNN. Het bedrijf waarvoor zij werkten maakte melding van de verdwijning.

De Amerikaanse ambassade in Irak bevestigde de vermissing na berichtgeving van de Saoedische televisiezender Al Arabiya. Volgens Al Arabiya zijn drie Amerikanen ontvoerd door lokale milities in het zuiden van de stad. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat een zoekactie is opgezet met de Irakese autoriteiten en houdt rekening met een ontvoering.

VS en IS in Irak

Het is nog onduidelijk waardoor de Amerikanen zijn verdwenen of wie verantwoordelijk is voor de verdwijning. Meerdere terreurgroepen zijn in het land actief. Islamitische Staat pleegt regelmatig aanslagen op shi’itische doelen in Irak. Afgelopen maandag kwamen meer dan vijftig mensen om het leven bij een serie aanslagen in de provincie Diyala en in Baghdad.

De Verenigde Staten trokken hun militairen terug uit Irak in december 2011, maar keerden terug om de internationale gemeenschap luchtsteun te bieden tegen IS.