Vitesse verslaat SC Cambuur

Ook PEC, AZ en Excelsior wisten zaterdag hun wedstrijden in de Eredivisie te winnen.

Het sneeuwde in Leeuwarden.
Het sneeuwde in Leeuwarden.

Rob Maas heeft zijn debuut als hoofdtrainer van Vitesse opgeluisterd met een zege op SC Cambuur. Het werd zaterdag 2-0 op een besneeuwd kunstgrasveld in Leeuwarden. Milot Rashica opende de score in de 48e minuut, Valeri Qazaishvili maakte vlak voor tijd de tweede goal voor de Arnhemmers.

Vitesse deed goede zaken met de overwinning. De club passeerde Heracles Almelo, dat vrijdag dik verloor van FC Twente, en is de nieuwe nummer vier in de eredivisie. Cambuur bleef zeventiende en voorlaatste en staat daarmee in de degradatiezone.
Cambuur hervatte de competitie het felst. De spelers van trainer Henk de Jong renden druistig over het veld in Leeuwarden, maar de grootste kansen waren voor de bezoekers. Isaiah Brown kwam twee keer oog in oog met keeper Leonard Nienhuis, maar maakte het niet af. Ook Qazaishvili kreeg een goede schietkans.

Cambuur, met de van Sheffield Wednesday gehuurde verdediger Darryl Lachman in de basis, kon het overwicht niet in kansen uitdrukken. Bartholomew Ogbeche schoot een bal in het zijnet, Jack Byrne mikte een vrije trap over het doel van Eloy Room.
Kort na rust, nadat een fikse hagelbui de spelers had geteisterd, zette de Albanese aanvaller Rashica Vitesse op voorsprong. De inzet van Qazaishvili werd nog op de lijn gekeerd, maar in de rebound was het wel raak. Rashica maakte zijn zevende van het seizoen. Byrne had kort daarna de gelijkmaker op de voet, maar Maikel van der Werff greep tijdig in. Cambuur appelleerde vervolgens voor hands van Arnold Kruiswijk, maar scheidsrechter Eric Braamhaar zag er geen strafschop in.

De thuisclub bleef in de slotfase aandringen, maar tot een doelpunt leidde het niet. Het slotakkoord was voor de Arnhemmers; Qazaishvili rondde een fraaie actie af met een welgemikt puntertje.

PEC Zwolle - sc Heerenveen: 5-2

PEC Zwolle heeft de competitie zaterdag hervat met een zege op sc Heerenveen (5-2). De ploeg van trainer Ron Jans kwam daardoor op 28 punten, waarmee het volop meedoet in de strijd om een plek in de play-offs om Europees voetbal. De treffers kwamen op naam van Bram van Polen (twee), Dirk Marcellis, Wout Brama en Stef Nijland. Mitchell te Vrede gaf de Friezen in de vrieskou vlak na rust even hoop.

Jerry St. Juste kon dat door het late tijdstip van de tweede treffer van Heerenveen niet nogmaals doen. De bezoekers speelden bijna de hele tweede helft met tien man na een even opmerkelijke als omstreden rode kaart voor aanvoerder Joey van den Berg.
De thuisclub verwarmde de 12.300 kleumende toeschouwers met het beste voetbal, de eerste kansjes waren voor Heerenveen. Doelman Mickey van der Hart verwerkte een vrije trap halfbakken maar kon de bal in de rebound zo opvangen. Even later schoot Te Vrede recht op hem af. Het waren speldenprikjes. PEC reageerde wakker, met een belangrijk offensief aandeel van de verdedigers. Marcellis opende de score op aangeven van Brama. Van Polen verdubbelde de marge. Hij verraste doelman Erwin Mulder van een meter of 15 met een schot uit de draai.

Coach Foppe de Haan greep voor rust in. Joost van Aken en St. Juste kwamen voor Branco van den Boomen en Morten Thorsby. De dubbele wissel had meteen na de hervatting effect. Spits Te Vrede claimde het succes na een gewonnen worstelpartijtje: 2-1. De spanning werd luttele minuten later gebroken door scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Hij zag in aai van Van den Berg over het hoofd van Kingsley Ehizibue een slaande beweging en trok rood.
De captain van Heerenveen verliet het veld van zijn oude club met een blik in de ogen die het ergste deed vermoeden voor het meubilair binnen. Toen de bal even later ook nog op de stip ging na hands van Lucas Bijker en Van Polen nogmaals raak schoot, was het verhaal wel verteld. Daar veranderden de goals van Brama, St. Juste en tot slot Nijland niets aan.

Roda JC - AZ: 0-1

AZ heeft zaterdag in Kerkrade een benauwde overwinning behaald op Roda JC. Vincent Janssen scoorde al na vijf minuten het enige doelpunt: 0-1. AZ was in de eerste helft heer en meester. Nadat verdediger Derrick Luckassen na de pauze met tweemaal geel van het veld was gestuurd, nam Roda JC het initiatief. Ondanks een handvol kansen lukte het de Limburgers niet de gelijkmaker op het scorebord te krijgen.

Het flink versterkte Roda JC, dat tijdens de winterstop liefst vijf nieuwe spelers haalde, begon slecht aan de wedstrijd. Al snel zette spits Janssen de bezoekers uit Alkmaar op voorsprong. Na een fraaie aanval kopte hij een voorzet van Joris van Overeem achter doelman Benjamin van Leer. Kort daarna verzuimde Markus Henriksen de marge te verdubbelen. Ook Roda JC kreeg in de openingsfase een goede kans, maar Hicham Faik miste.

De Limburgers probeerden met veel enthousiasme de valse start te repareren. Aanvallend was de ploeg in de eerste helft echter machteloos. De acties waren veelal te doorzichtig en werden in een te traag tempo uitgevoerd. AZ was regelmatig in de omschakeling wel gevaarlijk. De defensie van Roda JC, met daarin aanwinst Jordy Buijs, voorkwam dat de Alkmaarse counters een doelpunt opleverde.

Na de rust raakte AZ al binnen een kwartier Luckassen kwijt. De numerieke meerderheid gaf Roda JC ineens vleugels. Rydell Poepon kreeg een goede kans, maar ook de nieuwe spits miste. Daarna schoot Buijs op de paal en verprutste Faik opnieuw een goede mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren.

Ook in de slotfase bleef de Limburgse ploeg jagen op de verdiende gelijkmaker. Ard van Peppen was daar dichtbij. Met veel kunst- en vliegwerk trok AZ echter de volle winst over de streep.

De Graafschap - Excelsior: 2-0

De Graafschap heeft zaterdag de tweede overwinning van dit seizoen geboekt. De hekkensluiter van de eredivisie was op de eigen Vijverberg met 2-0 te sterk voor Excelsior. Cas Peters opende in de 71e minuut de score, nadat doelman Tom Muyters van Excelsior de bal precies voor zijn voeten had gebokst. Vincent Vermeij besliste de wedstrijd in blessuretijd.

De Graafschap kwam door de tweede zege van dit voetbaljaar op acht punten, vijf minder dan SC Cambuur dat zeventiende staat. Het bezorgt de ploeg van trainer Jan Vreman ongetwijfeld nieuwe hoop in de strijd tegen degradatie, al is de achterstand op de ‘veilige’ vijftiende plaats van Roda JC nog steeds groot. Excelsior moet na de negende nederlaag van het seizoen en de derde op rij ook steeds meer naar beneden gaan kijken.

(ANP)