Levendige handel in Romeinse saus, ook langs kust Zeeland

In ‘Frisse jongens, die Romeinen’ op de kinderpagina (Wetenschap 9/10 januari) wordt geschreven over alom gebruikte vissaus van de Romeinen, die mogelijk met wormen besmet raakte. Zoals gezegd brachten de Romeinen deze vissaus naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk, zelfs over de Noordzee.

Interessant is in dit verband te weten dat er ook een belangrijke vissaushandel was tussen Keulen en Brittania, getuige inscripties op aangespoelde en opgeviste stenen votiefaltaren uit aan Nehalennia (Zeeuwse godin ) gewijde, overspoelde tempels in Domburg en Colijnsplaat, die door de vissers na behouden terugtocht werden opgericht. Er is naar de votiefaltaren met inscripties uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar de kinderen zien door even te googelen ‘Wikipedia Nehalennia’ snel een uitstekend gedetailleerd overzicht.

Naschrift redactie: zoals meerdere lezers lieten weten werd de vissaus in het artikel abusievelijk ‘glarum’ genoemd. De correctie benaming is ‘garum’.