Tanja Nijmeijer: ‘De FARC heeft fouten gemaakt’

‘Oorlog is iets vreselijks’ zegt de guerrillera tegen NRC.

De Colombiaanse regering en de FARC-rebellen halen 23 maart, de beoogde datum voor hun vredesakkoord, vermoedelijk niet. Dat zegt de Nederlandse Tanja Nijmeijer, lid van de onderhandelingsdelegatie van de linkse rebellengroep, in een interview met NRC.

„Er zijn nog veel moeilijke punten te gaan. Het kan wel lukken, maar het is niet gezond om een tijdslimiet te zetten op een vredesproces”, aldus Nijmeijer. De twee partijen onderhandelen sinds november 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana over een einde aan het bloedige conflict dat sinds 1964 aan minstens 220 duizend Colombianen het leven heeft gekost.

Nijmeijer zegt geen spijt te hebben van haar aansluiting bij de FARC en het opnemen van de wapens. „Dat soort acties vallen allemaal binnen de rebellie.”

In de aanloop naar een akkoord heeft de FARC voor het eerst verantwoordelijkheid genomen voor het maken van burgerslachtoffers tijdens het conflict. Hoewel regeringsgezinde paramilitaire groepen de meerderheid van doden en ontheemden op hun geweten hebben, treft ook de rebellengroep blaam.

„De FARC heeft fouten gemaakt”, zegt Nijmeijer. „Als iemand heeft geleden door wat ik heb gedaan, kan die persoon gerust naar mij toekomen, dan kunnen we erover praten. Ik zou nooit zeggen: ‘het spijt me, maar ik zou het zo weer doen hoor.’ Maar wel: het spijt me, maar dit is de oorlog. Oorlog is iets vreselijks. Dat weten we allemaal. Daarom zijn we nu bezig die oorlog te beëindigen.”